ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні почнуть трансплантовувати кінцівки

Наталя Дуляба

|

У 2021 році в Україні планують вдвічі збільшити кількість трансплантацій органів. Також військовим хочуть робити пересадку верхніх та нижніх кінцівок. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я.

 

МОЗ збирається цьогоріч впровадити низку змін, аби наблизити Україну до «трансплантаційної незалежності». Так, у 2021-му в Україні планують провести вдвічі більше операцій із трансплантації органів.

«У 2021 році в Україні відбудеться мінімум 250 трансплантацій. Це вдвічі більше, ніж минулого року. Плануємо всі трансплантації нирок та печінки, які потребують наші громадяни, провести в Україні. Також цього року у нас буде вперше зроблено трансплантацію легень. Це виклики, з якими наші фахівці, я впевнений, впораються», – сказав під час брифінгу 4 січня міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Також цьогоріч міністерство вводить можливість трансплантації верхніх та нижніх кінцівок, що є особливо актуальним для українських військовослужбовців, які отримують травми на Донбасі.

Окрім того, у МОЗ напрацьовують механізм транспортування анатомічних матеріалів та реципієнтів всіма видами транспорту, в тому числі й цивільною авіацією, гелікоптерами ДСНС, Нацполіції, Держприкордонслужби.

Нагадаємо, у Львові пересадку органів безоплатно проводять на базі лікарні швидкої допомоги, тут у травні 2020 року відкрили Центр трансплантології.

Ліцензію на такий вид операцій львівський медзаклад отримав на початку 2020-го, а першу безкоштовну песадку зробили у березні: 36-річному чоловіку трансплантували нирку.

Кошти за трансплантацію органів медзаклад отримує з держбюджету. Вартість проведення таких операцій уряд затвердив ще наприкінці 2019 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *