ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили сучасний Центр трансплантології

Вероніка Рой

|

У Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова відкрили сучасний Центр трансплантології, в якому хірурги робитимуть родинну і посмертну трансплантацію органів. Про це інформує пресслужба міськради Львова з посиланням на директора лікарні швидкої медичної допомоги Львова Олега Самчука.

 

Новостворений Центр повністю готовий до родинних та посмертних трансплантацій нирок. Зараз триває підготовка до пересадження підшлункової залози та печінки. Також лікарня швидкої медичної допомоги якраз очікує на включення до «пілотного проєкту» МОЗ України, за яким такі операції будуть сплачуватися державою. Тоді Центр трансплантології запрацює на повну потужність.

Очолив Центр трансплантології Максим Овечко, який із командою спеціалістів у лікарні вже успішно пересадив родинну нирку. Раніше він керував відділенням трансплантології в Ковелі, де наприкінці 2019 року розпочали пересаджувати органи, відновивши посмертні трансплантації.

Як зазначив Олег Самчук, операцій з трансплантації щороку потребують 5 тисяч українців.

«Чому ці операції важливі? Кожна здорова людина постійно ризикує стати пацієнтом, якому потрібен донорський орган. Наприклад, ангіна чи грип з ускладненнями, і серце може зазнати непоправних змін, коли іншого виходу, як його заміна, не лишиться. Операцій з трансплантації щороку потребують 5 тисяч українців. Дев’ятеро з них, на жаль, йдуть із життя, так їх і не дочекавшись.

Довгий час єдиною можливістю вижити була поїздка за кордон. Щастило одиницям, бо це дуже дорого. Фінансувати чужу медицину замість своєї — неправильно. Тим паче, ми маємо для цього всі можливості. У грудні Верховна Рада проголосувала якісні зміни в закон, МОЗ затвердив тарифи на трансплантацію (до речі, вони в 3−5 разів нижчі, ніж за кордоном), «пілотний проєкт» розширили на 12 медзакладів, які авансом отримали кошти на проведення таких операцій. На включення до пілотного проєкту, як тільки отримала ліцензію, подалася і наша лікарня. Щойно ми туди потрапимо, зможемо оперувати наших пацієнтів державним коштом», – пояснив директор лікарні швидкої медичної допомоги Львова.

З його слів, у «листі очікування» Центру уже біля сотні реципієнтів. Відколи у лютому трансплантували першу нирку, в лікарню постійно телефонують з проханням прооперувати і їх. Левова частка — це львів’яни і жителі області. Відтак у Центрі трансплантології планують роботи усі види операцій і дорослим, і дітям.

Нагадаємо, 27 лютого львівська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги отримала ліцензію на проведення операцій з трансплантації органів. Згодом провели першу трансплантацію. Медики здійснили пересадку нирки.

Про першу операцію на серці та революційні зміни у лікарні швидкої допомоги читайте далі у матеріалі Львівського порталу: «Шанс на життя. Як у Львові розпочинають пересадку органів».

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *