ОСТАННІ НОВИНИ

У ЛОДА пояснили, що гальмує розширення кисневої мережі у стаціонарах

Наталя Дуляба

|

Директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис каже, що на те, аби стаціонари були на 80% забезпечені кисневою мережею, потрібно декілька місяців. Цей процес затягується, оскільки є замало підприємств, які виконують такі роботи. Про це він розповів під час брифінгу у вівторок, 3 листопада, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«Ми маємо досягнути цього (показника у 80% – ред.) максимально швидко. Щоб ви розуміли, є лише дві-три організації, які мають необхідну ліцензію для того, щоб проводити такі роботи у лікарнях. Роботи щодо збільшення кисневої мережі відбуваються у всіх лікарнях паралельно. Повірте, кожен із нас зацікавлений у тому, аби в максимально стислі терміни це зробити. Для кожного керівника медзакладу це є питанням номер один, із яким він починає та закінчує свій робочий день», – сказав Орест Чемерис.

За його словами, на те, аби 80% ліжок у стаціонарах Львівщини мали доступ до кисню, потрібно ще кілька місяців. При цьому посадовець не уточнив хоча б приблизного терміну.

«Правильно, ми говоримо про кілька місяців. Але цей процес (розширення кисневої мережі, – ред.) відтягується, адже ми збільшили кількість місць у стаціонарах, відповідно, потрібно більше часу, щоб налагодити для них кисневу мережу. Наприклад, ще два місяці тому у нас було орієнтовно 1600 ліжок. І якщо би ми не збільшували цю мережу, то забезпечення киснем вже би було на 100%», – відзначив Орест Чемерис.

Він також пояснив, що у стаціонарах Львівської області не лише розширюють існуючу кисневу мережу, а й залучають кисневі концентратори. Втім акцент роблять саме на першому, адже кисневі концентратори вичерпуються, а при одночасній роботі великої кількості такого медобладнання можуть виникати перебої з електропостачанням лікарень.

Нагадаємо, загалом у стаціонарах на Львівщині є 2975 ліжкомісць для таких хворих. При цьому наразі лише 56% ліжок мають доступ до кисневих точок, які використовують при лікуванні хворих на коронавірус. У МОЗ визначили, що цей показник на Львівщині має становити щонайменше 80%. Натомість у Львівській ОДА запевняють, що ситуація є під контролем, а ті пацієнти, які потребують кисневої терапії, отримують її.

На закупівлю і обладнання стаціонарів кисневими точками на рівні 80% Львівщина отримала із держбюджету додатково майже 51 млн грн.

Щодо лікарень Львова, то у міській раді звітують про 300 точок доступу до кисню. Втім у Львові вже оголосили збір коштів на закупівлю кисневих концентраторів, яких бракує для хворих на COVID-19.

Через ріст кількості госпіталізованих із COVID-19 у мерії Львова нещодавно пообіцяли збільшити кількість ліжкомісць та кисневих концентраторів у міських лікарнях.

Як писав Львівський портал, на Львівщині суттєво зросла госпіталізація хворих на коронавірус. Станом на 3 листопада стаціонари області заповнені на 67%, хоча наприкінці жовтня рівень завантаженості лікарень становив 57%.

Загалом коронавірус вже підхопили 31 134 мешканці Львівщини. За останню добу одужали більше людей, ніж захворіли.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *