ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні за 29 років незаконно приватизували понад 5 млн га землі

Вероніка Рой

|

Понад 5 мільйонів гектарів земель в Україні були незаконно виведені у приватну власність за роки Незалежності за допомогою «безоплатної приватизації». Про це заявив очільник Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Роман Лещенко в ефірі «Свобода слова Савіка Шустера», передає LB.ua.

 

За його словами, «дерибан»земель почався у 2001 році, коли в Україні ввели Земельний кодекс та процес «безоплатної приватизації». А у 2002-му внесли зміни до закону про місцеве самоврядування і забрали право у громад розпоряджатися землею.

З того часу, каже Лещенко, в Україні утворилися чиновницькі клани, які використовували свій адмінресурс для незаконної приватизації земель.

Уже з 2010-го року такі землі оформлювались як «землі особистого селянського господарства». Під таким формулюванням землі не підпадали під мораторій, їх можна було вільно продавати.

«Купуй, продавай, іноземцю відчужуй – що завгодно. Вийшли на режим дерибану, який вимірюється європейськими країнами на території нашої держави», – сказав голова Держгеокадастру.

Лещенко зазначив, що таким чином у приватну власність потрапили ділянки по 2 га, де розташовані газові, запаси літію, бурштину, та інших корисних копалин, які є власністю українського народу.

Він пообіцяв, що наступного року усі дані про власників землі сільськогосподарського призначення виведуть в електронний реєстр.  Також у 2021 році депутати хочуть ухвалити закон про національні структури геопросторових даних, згідно з яким у вільному доступі буде інформація про реєстрацію землі, яка потрапила у приватну власність.

«Ми покажемо усіх: реєстрацію, коли отримали, коли були при посаді, на кого оформлювали, на кого з членів своєї родини, покажемо 5-місячних дітей, на яких оформлювали, їхніх кумів-братів-сестер. А найголовніше – ми покажемо «сітки» сформованих латифундій у приватній власності, які вимірюються сотнями тисяч гектарів землі на території України», – зазначив голова відомства.

За словами керівника Держгеокадастру, станом на 16 жовтня понад 300 кримінальних проваджень щодо безоплатної приватизації земель вже сформовані та передані у правоохоронні органи.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *