ОСТАННІ НОВИНИ

Поблизу Винниківського ринку відреставрували історичні двері

Ольга Денисяка

|

У Львові на вулиці Вишенського, 7а, що неподалік Винниківського ринку, відновили історичні двері. Про це Львівському порталу повідомили у ЛКП «Бюро спадщини». 

 

Двері з модрини були в поганому стані, а тривалий контакт з водою значно пришвидшив процес їх знищення і додав серйозної роботи фахівцям. Координувало реставраційні роботи ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища в рамках програми співфінансування з мешканцями. 

«Довговічність виробів із модрини вимірюється навіть не роками, а століттями, звісно при умові відповідного догляду і відсутності вологи. На жаль, тривалий час у будинку не було водовідливу і вода заливала кожну щілину цих дверей, від чого дерев’яна конструкція деформувалась, а безліч елементів прогнило. Упродовж місяця ми все це замінювати і відновлювати. Останнім штрихом ми нанесли бейц та закріпили остаточний результат лаком», – розповів реставратор Богдан Герус. 

Окрім того фахівці виготовили новий поріг, відновили втрачені елементи, а також дерев’яне полотно в місцях де врізалися дзвінки. Також вони відновили засклення брами, комбінуючи матове і прозоре шкло. Автентичну ковану решітку, фахівці очистили піскоструєм і встановили на «рідні» шурупи. 

Вартість реставрації брами коштувала близько 47 тис. грн., з яких 70% оплатило місто в рамках програми співфінансування. Решту витрат взяли на себе мешканці будинку.

 

Як повідомляв Львівський портал, «Бюро спадщини» оголосило набір заявок від мешканців в програму співфінансування оновлення історичних вікон і брам. Учасниками нового набору стануть мешканці, які зголосяться  через центри надання адміністративних послуг м. Львова з 1 по 15 вересня.

Взимку минулого року у Львові також почала діяти програма співфінансування між містом і мешканцями на реставрацію вікон у будинках, які належать до культурної спадщини міста. А з 2020 року мерія ввела програму реставрації ще й історичних балконів. Детальніше про це читайте за цим посиланням.

Нагадаємо, Львівський портал побував на екскурсії відреставрованими брамами Львова. З ТОП-локаціями зі старовинними брамами Львова можна ознайомитися тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *