ОСТАННІ НОВИНИ

Біля бібліотеки Франкового університету відновили історичну браму

Ольга Денисяка

|

У будинку на вул. Драгоманова, 28, поблизу наукової бібліотеки ЛНУ, ім. І. Франка у  відреставрували історичну браму. Раніше вона була пошкоджена, зафарбована чорною фарбою, а безліч декоративних елементів були втрачені. Двері відновили за підтримки ЛКП «Бюро спадщини» разом із мешканцями будинку в рамках програми співфінансування. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ЛКП «Бюро спадщини».

 

«Ця дубова брама дійшла до нас в поганому стані та потребувала великого обсягу робіт. Ми вирівняли її конструкцію, відновили втрачені елементи та поставили нові відбійники та клямку. Тут зберігся також старий і пошкоджений польський замок. Ми зберегли цю автентику і відновили роботу цього механізму», – розповів реставратор Віталій Мерецький.

Окрім того, фахівці відновили засклення брами, додавши єдине збережене автентичне скло, а решту замінили.

«В радянський період вона була пофарбована в чорний колір. Цю фарбу ми зняли, повернувши первісний вигляд дерева охристо-золотих відтінків. Покрили браму лаком на основі лляної олії, щоб зберегти структуру деревини і вона мала можливість дихати», – додав реставратор.

Реставрація брами коштувала близько 48 тис. грн., з яких 70% оплатило місто в рамках програми співфінансування. Решту витрат взяли на себе мешканці будинку.

Нагадаємо, цьогоріч місто планує відреставрувати щонайменше 40 дверей в будинках, які розташовані в історичній частині міста. Усі роботи проводять відомі місцеві реставратори по дереву та металу. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачуються із міського бюджету, 30% – сплачують мешканці.

Зазначимо, взимку минулого року у Львові також почала діяти програма співфінансування між містом і мешканцями на реставрацію вікон у будинках, які належать до культурної спадщини міста. А з 2020 року мерія ввела програму реставрації ще й історичних балконів. Детальніше про це читайте за цим посиланням.

Додамо, що Львівський портал побував на екскурсії відреставрованими брамами Львова. З ТОП-локаціями зі старовинними брамами Львова можна ознайомитися тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *