ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні тестують рослинні препарати для терапії COVID-19

Андрій Котенський

|

Щодня в Україні та світі фіксуються нові випадки зараження короновірусом. Станом на кінець липня у світі підтверджено понад 18 млн заражень, з них майже 74 тис. в Україні. Медики наголошують, що вірус вражає практично всі органи та системи і, на жаль, поки немає дієвих методів лікування COVID-19, тож важливими лишаються превентивні заходи – дотримання дистанції та носіння масок. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської облдержадміністрації.

 

Провідні вчені по всьому світу, серед іншого українські, продовжують шукати ліки проти хвороби. В Україні чотири вітчизняні виробники отримали дозвіл Міністерства охорони здоров’я на проведення клінічних досліджень препаратів для терапії COVID-19. Зокрема, згідно наказу МОЗ триває випробування імуностимулюючих препаратів вітчизняного виробництва.

Завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету Богомольця Ольга Голубовська наголошує, що всі противірусні препарати, які зараз використовуються у лікарнях, мають неспецифічну дію на вірус, і сумнівається, що вони матимуть яскраво виражений ефект. За її словами, на сьогодні головне завдання перед лікарями – якомога раніше фіксувати захворювання, щоб запобігти появі тяжких форм протікання хвороби, особливо у пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, із зайвою вагою, цукровим діабетом тощо.

Препарати рослинного походження які сьогодні випробовують (діюча речовина – кверцетин) покликані захищати клітини від загибелі і зменшувати агресивну імунну відповідь, яка спостерігається у пацієнтів з коронавірусом. І попередні результати випробування демонструють позитивний їх вплив на перебіг хвороби. Водночас дослідження ще продовжаться.

«Це не препарати специфічної терапії, не противірусні засоби. Це препарат, який впливає на основну ланку механізму розвитку патологічних змін. Коронавірусна хвороба є системною – виникає так зване ураження судин по-простому, або ендотеліальна дисфункція по-науковому. Вражаються практично всі органи і системи. Препарат, який сьогодні обговорюється, має дві важливі властивості для лікування хвороби – впливає на прогресування розвитку ендотеліальної дисфункції і є імуномоделюючим засобом, пригнічуючи розвиток імунологічних реакцій, які називаються цитокіновими штормами, і які викликають найважчі ураження», – розповіла Ольга Голубовська.

За словами завідувача кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації Національного фармацевтичного університету Ігоря Зупанця, «Корвітин» та «Квертин» – лікарські засоби рослинного походження, які тестують в Україні мають досвід клінічного використання при серцево-судинній патології. Проте, за кордоном ці препарати вважаються біологічно активними добавками.

Водночас, вчені акцентують увагу на тому, що підвищення температури повітря і спека не зменшують поширення COVID-19. І допоки немає дієвих методів лікування COVID-19 важливими лишаються превентивні заходи – дотримання дистанції та носіння захисних засобів. Відповідальність за своє здоров’я та оточуючих людей лежить на кожному з нас.

Як відомо, у світі активно обговорюють використання дорогого препарату під назвою «Ремдесевір». Лікарський засіб був спочатку розроблений Gilead Sciences для боротьби з лихоманкою Ебола, Його активно закупляють для США і ймовірно, використовуватимуть у складі комбінації нових і старих лікарських засобів, для боротьби з COVID-19. Водночас у Великобританії затвердили для боротьби із коронавірсом недорогий і широко доступний стероїд «Дексаметазон». Як стверджують дослідники, препарат майже на третину зменшує кількість смертей у пацієнтів із найбільш важким перебігом захворювання.

У Львові випробовували у боротьбі із коронавірусом вітчизняний препарат «Біовен».

Нагадаємо, нещодавно головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що вакцинувати від коронавірусу потрібно всіх, у кого не буде протипоказань. Першочергово щеплення мали б робити медикам та працівникам силових структур, згодом – людям похилого віку, які є у групі ризику.

Наразі найближчою до винайдення вакцини від коронавірусу є компанія з Китаю. Попередньо відомо, що одна доза буде коштувати близько 20 доларів. Для повної вакцинації людині потрібно ввести дві такі дози.

Як писав Львівський портал, президент України Володимир Зеленський пообіцяв 1 млн доларів тому, хто винайде дієву вакцину від коронавірусу.

Станом на середину червня в Європі вже замовили 400 млн доз вакцини від COVID-19, яку розробляє компанія AstraZeneca спільно з Оксфордським університетом. Нещодавно у Великій Британії на людях випробовували ще одну вакцину від коронавірусу. Детальніше – тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *