ОСТАННІ НОВИНИ

ВВП України може впасти аж на 8%, – уряд

Наталя Дуляба

|

Через пандемію коронавірусу цьогоріч економіка України може скоротитися на 4-8% порівняно з 2019 роком. Про це пише Укрінформ.

 

«Негативний вплив пандемії підсилюється початком глобальної економічної рецесії, що може завдати суттєвого удару по рівню добробуту населення. За прогнозами Міжнародного валютного фонду, очікується падіння світової економіки на 3%. Своєю чергою Україна традиційно є більш вразливою до економічних шоків, а тому може зазнати більш суттєвого впливу: ВВП може впасти на 4-8% порівняно з 2019 роком», – йдеться в Програмі діяльності Кабміну.

Прогнозоване падіння економіки України є наслідком глобальних шоків: несприятливої ситуації на важливих для України сировинних ринках, закриття товарних ринків для українських експортерів, зміни глобальних виробничих ланцюжків.

Відтак за прогнозами НБУ, Україна у 2020 році може зіткнутися з падінням експорту (-10%), імпорту (-14,5%), розширенням дефіциту бюджету (8% ВВП) і зростанням рівня безробіття (до 9,5%).

Як писав Львівський портал, вже наприкінці березня Мінекономрозвитку прогнозувало падіння ВВП України на 3,9%, хоча у 2020 році він навпаки мав вирости на 3,7%.

Також в уряді заявляли, що через кризу, спричинену пандемією коронавірусу, інфляція у 2020 році зросте до 11,6% проти 8,7%, які прогнозували раніше. Рівень безробіття зросте до 9,4%, а середня зарплата українців зменшиться на 4,5%.

Міжнародний валютний фонд спрогнозував падіння ВВП України на 7,7%, проте у 2021 році економіка держави має зрости на 3,6%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *