ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні за одну вакансію борються 10 безробітних

Соломія Головіна

|

В Україні відбулося суттєве зменшення кількості вакансій з одночасним зростанням кількості безробітних: на одну вакансію претендує приблизно 10 безробітних. Про це Львівському порталу повідомили у Державній службі зайнятості.

 

За період карантину в базі даних державної служби зайнятості налічувалося 112 тис. вакансій, що на 55% менше, ніж за відповідний період минулого року. Станом на 20 травня кількість вакансій становила 51 тис. одиниць, що на 40% менше, ніж станом на відповідну дату минулого року.

Середній розмір заробітної плати у вакансіях становив 7 тис. грн. Кількість претендентів на одне робоче місце в різних регіонах широко варіюється. Так, станом на 1 травня кількість претендентів у Чернігівській області становила 28 осіб на одне робоче місце, а у Києві – 2 особи.

За видами економічної діяльності структура вакансій виглядає так: 17% – у переробній промисловості; 15% – у сфері торгівлі; 11% – у сфері транспорту та кур’єрської діяльності; 10% – у сільському; лісовому та рибному господарстві; 9% – у державному управлінні, обороні, обов’язковому соціальному страхуванні; 8% – у сфері охорони здоров’я.

Водночас зазначається, що станом на 20 травня кількість безробітних становила 501 тис. осіб, що на 196 тисяч або на 64% більше, ніж у цей же період минулого року. Зростання обсягів реєстрації безробітних відбулося в усіх регіонах, найбільш суттєво у Хмельницькій, Запорізькій, Полтавській, Київській, Львівській, Закарпатській областях (у 2,1 – 2,3 рази) та м. Києві (у 3,5 рази).

«Левову частку безробітних (18%) можна віднести до категорій осіб, які стикаються з більшими труднощами під час пошуку роботи. Так, станом на 1 травня серед безробітних 9% (42,2 тис.) становили особи, яким залишилося 10 і менше років до пенсії, 5% (20,7 тис.) – особи з інвалідністю, 2% (9,4 тис.) – учасники АТО. Ці категорії користуються додатковими гарантіями в сприянні працевлаштуванню», – наголошують у Державній службі зайнятості.

За період карантину вже працевлаштовано 104 тис. осіб (з них – 70 тис. безробітних). Порівняння статистики показує, що це на 49% менше, ніж у відповідному періоді минулого року. За направленням служби зайнятості громадяни були працевлаштовані у таких галузях економічної діяльності: 68% – у  сільському господарстві; 8% – у переробній промисловості; 7% – у сфері торгівлі; 3% – у будівництві; 3% – у державному  управлінні; 2% – у сфері транспорту та кур’єрської діяльності.

Державна служба зайнятості сподівається, що з відновленням роботи підприємств, економічна активність у країні  пожвавиться, що відобразиться у створенні нових робочих місць.

«Однак вже зараз можна припустити, що у зв’язку з поширенням дистанційної роботи та надання послуг онлайн може залишитися попит на кур’єрів, онлайн-викладачів, ІТ-спеціалістів, зокрема у сфері розробки сайтів тощо. При цьому скоротиться попит на працівників у галузях, які не зможуть повноцінно функціонувати протягом певного часу після завершення карантину, зокрема,  у туристичній сфері, ресторанному та готельному бізнесі, на авіаційному та залізничному транспорті, у сфері відпочинку та розваг тощо», – наголошують у відомстві.

Як повідомляв Львівський портал, на одне місце праці  на Львівщині претендує семеро безробітних. Детальніше про ситуацію на ринку праці у Львівській області читайте тут.

Нагадаємо, період карантину в Україні розмір мінімальної допомоги по безробіттю підвищено з 650 грн до 1 000 грн.

Також нагадаємо, що кількість офіційних безробітних в державі збільшилася на 48%. При цьому кількість вакансій в умовах економічного спаду зменшилася до 53 тисяч, що майже на 60% менше, ніж було в травні торік.

Під час коронавірусного карантину Служба зайнятості запустила онлайн-реєстрацію безробітних. Стати на облік у центр зайнятості тепер можна, не виходячи з дому. Детальна інструкція, як це зробити, – за цим посиланням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *