ОСТАННІ НОВИНИ

У Шевченківському гаю показали старовинну колекцію одностроїв бойків

Наталя Дуляба

|

Музей народної архітектури і побуту ім. Климентія Шептицького продемонстрував колекцію старовинних українських одностроїв із Бойківщини. Світлини унікального вбрання оприлюднили на Facebook-сторінці музею.

До Пасхи у Шевченківському гаю планували відкрити виставку «Великдень на Бойківщині», у якій зібрані старовинні українські однострої. У зв’язку з карантином подію скасували, втім музей вирішив показати виняткові здобутки онлайн.

«Фондова група «Одяг та тканина» у музеї дуже популярна. Домоткані полотна, хитрі взори на сорочках, дивні назви аксесуарів, елементи гардеробу, які давно уже вийшли з ужитку, – усе це неабияк цікавить і науковців, і сучасних модників», – кажуть у Шевченківському гаю.

(Натисніть на зображення для збільшення)

У музейній колекції – достатньо укомплектовані однострої бойків. Всі вони складаються з основи – сорочок, виготовлених із домотканого льону, фартушків, безрукавок (у народі – кептарик, сердак) та прикрас: віночків, намист та торб.

Більшість експонатів придбані упродовж 1968-2000-х років. Походять вони із Турківського, Сколівського, Старосамбірського, Долинського, Рожнятівського, Дрогобицького, Великоберезнянського, Міжгірського районів.

Авторство національних одностроїв не встановлено, однак відомо, що всі компоненти шили власноруч жінки-бойкині. Вони не просто вишивали сорочку, а й виготовляли для неї тканину із волокон льону чи конопель.

«Сорочки, пошиті з домотканого лляного полотна, називали «опліча», а з фабричних полотен – власне «сорочка». Шиті вони вручну в основному «уставковим по основі» кроєм. Цікаво, що у для чоловічих сорочок характерним є такий самий спосіб сполучення пілок домотканого полотна», – зауважують музейники.

«Весь декор на одностроях – один із найдавніших виразників творчості народу. Воно дивує і скрученим двобарвним шнуром по зрізах лейбиків, і простим рядком («єдностеблицею») в сорочках «на рамки», і складним орнаментальним мотивом на уставках пізніших сорочок, на бісерних прикрасах, які «засиляні» дрібними кольоровими кораликами на «силянках», «драбинках», «висьорках», – підкреслюють у музеї.

Фото: Swjatoslaw Fot

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *