ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні виготовили перші ПЛР-тести. Коли їх отримають регіони

Наталя Дуляба

|

В Україні виготовили перші 200 тисяч ПЛР-тестів, за допомогою яких діагностують хворих із підозрою на коронавірусну інфекцію. Відправити у регіони ці тести обіцяють протягом 25-26 квітня. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

 

Як розповів секретар Координаційної ради з протидії поширенню COVID-19 Кирило Тимошенко, виготовлені 200 тисяч ПЛР-тестів скерують в області вже цими вихідними, 25-26 квітня.

Водночас він зауважив, що наступного тижня в Україні мають виготовити ще майже 400 тисяч таких тестів.

«Я вважаю, що це дуже добрий крок, коли Україна отримала вітчизняні ПЛР-тести. Не закуповує їх у Китаї чи Кореї, а проводитиме діагностику саме українськими ПЛР-тестами», – наголосив Кирило Тимошенко.

Зазначимо, днями до України з Китаю прибула велика партія засобів захисту для лікарів, Міністерства внутрішніх справ, Держприкордонслужби, Збройних сил. Це понад 360 тисяч респіраторів, понад 100 тисяч костюмів біозахисту, а також 800 тисяч реагентів для проведення ПЛР-тестів. За словами Тимошенка, цих засобів вистачить на найближчі три-чотири тижні, втім цими вихідними в Україну надійде ще одна партія.

«Це дуже великий вантаж. Він був на складі в Україні, розподілявся між областями, і вже цими днями, вчора й сьогодні, він роз’їжджається по країні. І всі наші медики, насамперед у лікарнях, які займаються боротьбою з COVID-19, в опорних лікарнях, отримають ці засоби захисту», – сказав Кирило Тимошенко.

Також Тимошенко запевнив, що засоби індивідуального захисту закуповує і МОЗ, тож лікарі зараз забезпечені костюмами, масками, рукавичками тощо.

Нагадаємо, достовірність експрес-тестів на коронавірус є дуже низькою, адже вони дозволяють виявити в організмі не сам вірус (чи його відсутність), а лише антитіла, які починають вироблятись лише на 5-6 день після появи симптомів. Тому для ефективної боротьби з COVID-19 потрібне проведення полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Такі ПЛР-рести робить обласний лабораторний центр МОЗ і ще три лабораторії у Львові.

На Львівщині активно роблять і швидкі тести на коронавірус (водіям громадського транспорту, соцпрацівникам, священникам та працівникам різних спецслужб), і ПЛР-тести.

Якщо результати аналізів підтверджують коронавірусну інфекцію, це жодним чином не змінює підхід до лікування хворого. Адже специфічного лікування хворих на COVID -19 досі немає,  хворобу лікують залежно від симптомів.

Детальніше про достовірність тестів на COVID-19, коли і в яких випадках їх потрібно робити, можна дізнатися за цим посиланням.

Як писав Львівський портал, коронавірус в Україні виявили у 7 647 людей. Найбільше хворих – у Чернівецькій області та в Києві. Вірус забрав життя 193 осіб, ще 601 вдалося одужати.

На Львівщині коронавірус підхопили вже у 289 мешканців. Епіцентром захворюваності залишається Львів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *