ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщина лідирує за порушеннями свободи слова

Андрій Котенський

|

У січні експерти ІМІ зафіксували загалом в Україні 19 випадків порушень свободи слова. З них 11 стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Найбільше нападків на журналістів зафіксовано у Львові. Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова», передає Львівський портал.

 

Найбільше порушень зафіксовано в категорії «перешкоджання професійній журналістській діяльності» – 6.

Найгучнішими порушеннями січня стали інциденти з підпалом авто журналістки Радіо Свобода у Львові та спроби кіберполіції вмовити редакції регіональних інтернет-видань встановити на їхніх сайтах програмний скрипт, який дозволить ідентифікувати користувачів.

Порушення сталися у семи регіонах країни. Найчастіше порушували права журналістів у Києві та на Львівщині – по чотири випадки, дали йдуть – Одещина та Полтавщина (по три випадки), на Харківщині та Волині (по два випадки) та один випадок у Чернівцях.

Порушували право журналістів на професію в основному приватні особи, місцева влада, правоохоронці та Офіс президента.

У випадку з підпалом показовими є оперативні дії слідчих Національної поліції, які оперативно встановили особу палія авто журналістки та оголосили йому про підозру.

Крім того, ІМІ зафіксував один випадок травмування оператора телеканалу СТБ Олександри Бринзи внаслідок застосування невідомими газу під час акції під Харківською ОДА.

В анексованому Росією Криму ФСБ заборонила українському журналістові Тарасу Ібрагімову, який співпрацює з редакцією Крим.Реалії, в’їзд на територію Росії та анексованого нею Криму до кінця травня 2054 року. Журналіст пов’язує цю заборону зі своєю журналісткою діяльністю і його роботою на видання, які активно висвітлюють суди над кримськими татарами в Криму і в Росії.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 6 випадків перешкоджання, 3 – погроз,  кібератак та юридичного тиску, 2 випадки обмеження доступу та 1 випадок побиття.

Як повідомляв Львівський портал, у Нацполіції Львівщини встановлюють обставини причетності працівника поліції до скоєння злочину та вирішується питання про звільнення його з органів Національної поліції. Підпал авто львівської журналістки коштував 5000 гривень.

Зазначимо, що згодом у прокуратурі повідомили, що Галицький районний суд міста Львова задоволив їхнє клопотання та надав дозвіл на затримання фігуранта, який перебуває у розшуку, та доставлення його до суду для обрання запобіжного заходу.

Нагадаємо, 30 січня невідомі спалили авто львівської журналістки Галини Терещук. Очевидці стверджували, що до машини підійшла людина з закритим обличчям, поклала під щітки на лобовому склі автомобіля пакети, підпалила їх і втекла.

За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *