ОСТАННІ НОВИНИ

Не називаєш Росію окупантом – не маєш громадянства, – Ігор Васюник

Андрій Котенський

|

Україна та Естонія – дві незалежні держави з потужними національними рухами, які досі знаходяться під сильним російським тиском. Щоб отримати громадянство Естонії потрібно здати іспит на знання державної мови, Конституції та історії з обов’язковим визначенням «Росія – окупант». Водночас Україні не завадить впровадити дзеркальні методи при отриманні українського громадянства, а ще краще, провести процедуру підтвердження українського громадянства. Про це повідомив український політик, громадський діяч Ігор Васюник на своїй сторінці у Фейсбук.

 

За словами Ігоря Васюника, Україна та Естонія – це дві держави, які по-різному засвоїли складні уроки історії для подолання тоталітарної спадщини.

«Україну, на жаль, під впливом сильної проросійської агентури в політиці втягнули у не свою гру – «МЫ ЖЕ БРАТЬЯ». Як наслідок – окупація і вторгнення російських військ на територію вже незалежної України, анексія Росією українського Криму.

Натомість вся Естонія і кожен естонець завжди сприймали Росію як окупантів і добре вивчили інструменти впливу Росії, а саме – питання мови та маніпуляції історичними фактами», – повідомив він.

Естонія обрала європейський курс розвитку і зараз є членом ЄС та НАТО і ті хто не володіють естонською та не знають Конституції і естонської історії не можуть стати її громадянами.

«В Естонії немає «50 відтінків сірого», а є чорне або біле щодо історичних і мовних питань, які безпосередньо стосуються захисту національних інтересів Естонії… Водночас в Естонії, як і в Україні, проживає дуже багато етнічних росіян. Вони користуються в побуті лише російською мовою, погано або взагалі не знають естонську… Але! Багато росіян, які народились в Естонії і все життя там живуть – не є громадянами Естонії і мають лише російські паспорти.

Причина в тому, щоб отримати громадянство Естонії ти повинен:

  • Знати державну естонську мову! І не на побутовому рівні, а здати іспит.
  • Здати екзамен на знання Конституції Естонії та історії Естонії.

Не мільйони і політичні впливи допомагають отримати громадянство Естонії, а знання державної мови, Конституції та історії цієї держави», – зауважив політик.

Цікаво, що більшість росіян, які народились в Естонії, навіть не намагались вчити мову держави (естонську), у якій живуть.

«Виявляється здавати іспит з історії для отримання громадянства росіянам «не позволяют принципы». І знаєте які?! Естонці чітко вимагають під час іспиту з історії сказати, що Росія ОКУПУВАЛА (не визволила!) Естонію. А носіям «русского мира» заважають це сказати їхні «принципы»! Це поломка на генетичному рівні, не інакше! Мос****(тут слово, за яке ФБ банить) – він і в Африці мос****», – повідомляє Ігор Васюник.

Він таклж зауважує що в Естонії є лише одна державна мова – естонська. Всі інші, в тому числі мови національних менших – це іноземні мови.

«Естонці дуже добре знають російську (щоб знати мову ворогів?), але на побутовому рівні і на роботі користуються естонською. Ви не зустрінете естонця, який говорить щоденно в побуті російською мовою. І тим більше ви ніколи не зустрінете такого поняття як «російськомовний патріот Естонії» як виправдання небажанню знати/користуватись державною естонською мовою.

Ось так, дорогі друзі, естонці разом з обов’язковою вимогою знання державної мови і визначенням «Росія-окупант» одним махом відсікають носіїв «русскаго мира». Відсікають від займання будь-яких управлінських посад як на державному, так і на місцевому рівнях… Вам це нічого не нагадує? Ніяких паралелей з Україною?», – зауважує Ігор Васюник.

Він також нагадує, що «Росія під виглядом захисту російськомовного населення ввела війська в Україну. А ми, українці, лишень весною цього року в парламенті ухвалили закон про державну українську мову. Досі в парламенті «російськомовні щелепи» не можуть нормально говорити державною мовою і просувають інтереси Росії – окупанта».

«Українці, нам теж раз і назавжди треба зрозуміти, що толерантність може бути і на межі з втратою незалежності… Можливо час впровадити іспит на отримання українського громадянства, а ще краще провести підтвердження українського громадянства, із запитаннями: «чий Крим?», «хто здійснив військове вторгнення в Україну в 2014 році?», «хто окупував Луганську і Донецьку області України?», «яка війна ведеться на території України з 2014 року?», – пропонує Ігор Васюник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *