ОСТАННІ НОВИНИ

МОН хоче оновити систему підвищення кваліфікації вчителів

Наталя Дуляба

|

В Україні планують змінити систему підвищення кваліфікації вчителів 5-9 класів та директорів шкіл. До напрацювань має долучитися Європейський центр імені Вергеланда. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Міністерства освіти і науки.

 

Міністерка освіти і науки Ганна Новосад зауважила, що настав час переомислити систему підвищення кваліфікації вчителів та директорів шкіл. На її думку, тут потрібен зовсім інший підхід, аніж до вчителів початкової школи.

«Ми маємо зрозуміти, як ми підвищуємо кваліфікацію. Ми розуміємо, що потрібен інший підхід порівняно з початковою школою. Крім того, я впевнена, що нам потрібно зробити підвищення кваліфікації більш системним та покращити методичну підтримку вчителів у реформі», – розповіла Ганна Новосад.

За її словами, МОН зараз приділяє велику увагу розвитку шкільного менеджменту, тому до цього процесу хоче залучити експертів з-за кордону. Зокрема, міністерство хоче разом із Європейський центром імені Вергеланда напрацювати онлайн-курс для директорів, а на основі нього зробити обов‘язкове підвищення кваліфікації для менеджменту шкіл.

Своєю чергою очільниця Вергеланд Центру Ана Перона-Ф’єльдстад відзначила, що організація зацікавлена у такій співпраці з Україною: «Думаю, потрібно зробити це підвищення кваліфікації більш прикладним. Так, теоретична частина може тривати два тижні, однак це має бути довша програма, що має включити виконання декількох невеличких проєктів, які будуть розтягнуті в часі. Наш досвід показує, що така робота дає значно кращі та стабільніші результати».

Зазначимо, що цьогоріч Міністерство освіти і науки вперше запровадило ЗНО для вчителів початкових класів. Участь у ньому взяли більше 800 педагогів, на Львівщині – 62 людини. Результати такого тестування мають оприлюднити до 21 листопада. Всі вчителі, які успішно пройдуть таку сертифікацію, протягом трьох років отримуватимуть 20% надбавки до зарплати. Крім того, проходження ЗНО зараховуватиметься педпрацівнику як атестація.

Довідково. Європейський центр імені Вергеланда – це європейський експертний центр у сфері освіти для демократичного громадянства, прав людини та міжкультурного порозуміння, заснований Радою Європи та Норвегією у 2008 році з метою надання підтримки державам-членам Ради Європи у реалізації політики у згаданій сфері.

Центр відкритий до співпраці з усіма 4 державами-членами Ради Європи і пропонує цілу низку навчальних програм, ресурсів та заходів для освітян, тренерів, науковців, політиків та громадськості загалом. Заходи Європейського Центру ім. Вергеланда пропагують цінності демократії, прав людини та верховенства права та є доступними для усіх охочих осіб на безкоштовній основі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *