ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині стартував сезон полювання на птахів. Яке покарання чекає на браконьєрів?

Наталя Дуляба

|

Із 10 серпня на території Львівської області розпочався сезон полювання на мисливські види птахів. На людей, що полюватимуть незаконно, чекатимуть штрафи та навіть кримінальна відповідальність. Про це Львівському порталу повідомили у Держекоінспекції Львівщини.

 

Згідно з наказом «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до Червоної книги України)», за незаконне добування браконьєр має сплатити не лише штраф, а й компенсувати кошти, які необхідно вкласти користувачу мисливських угідь на відтворення знищених браконьєром тварин.

Відтак за незаконне добування або знищення лебедя доведеться сплатити 4000 грн; галагазів, гусей, кекликів, куріпок сірих, фазанів – 2000 грн; голуба, качки, кулика, лиски, перепілки та інших видів мисливських птахів – 1000 грн.

Зазначимо також, що крім відшкодування збитків за браконьєрство, передбачена й адміністративна та кримінальна відповідальність. Водночас притягнення до будь-якого виду відповідальності не позбавляє особу від компенсації завданої шкоди.

«Для правильної організації відкриття сезону полювання мисливські господарства провели облік місцевих видів птахів, розрахували пропускну спроможність мисливських угідь. Кожне господарство у своїх мисливських угіддях визначило конкретні ділянки, на яких одночасно може полювати певна кількість мисливців без шкоди для мисливського виду дичини. При цьому вони зобов’язані дотримуватись правил безпеки і поводженням з мисливською зброєю», – йдеться у повідомленні.

Перелік документів, які дають право мисливцям на полювання:

  • посвідчення мисливця;
  • щорічна контрольна картка обліку добутої дичини та порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита;
  • дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка тощо);
  • чинний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання під час полювання;
  • паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів у разі їх використання на полюванні.

Всі вказані документи мисливець зобов’язаний мати під час полювання, транспортування або перенесення здобичі, пред’являти їх на вимогу контролерів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *