ОСТАННІ НОВИНИ

Музей народної архітектури і побуту реставрує вісім експонатів

Андрій Котенський

|

У 2019 році Музей народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького відновить 8 об’єктів: сім за кошти Музею та один за кошти бюджету розвитку міста. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛМР.

 

Вже відреставровано 4 будівлі:

  1. Возівню з с. Горінчево — драниця
  2. Кіш комора с. Руське — драниця
  3. Хлівець с. Вербівець — гонт
  4. Церкву з с. Стоянів — гонт (за кошти бюджету розвитку ЛМР)

«Щороку ми реставруємо в Музеї в середньому 8 об’єктів за допомогою різних технологій. Дахи двох об’єктів ми покрили драницею, хату з с. Орявчик зараз покриваємо житньою соломою, а хату з с. Оглядів — очеретом. Стоянівська церква раніше була покрита гонтою. Стараємося зберігати і об’єкти, і старі технології, щоб вони не пропадали.

Цього року з бюджету розвитку Львівської міської ради було виділено 500 тисяч гривень на реставрацію Стоянівської церкви. Реставрацію інших об’єктів Музей здійснює власним коштом. На матеріали і оплату працівників йде десь до 1 млн грн», — розповів директор Музею народної архітектури і побуту ім. К. Шептицького Роман Назаровець.

Станом на сьогодні реставрується два об’єкти: хата з с. Оглядів (очерет) та хата з с. Орявчик (солома). Також незабаром планують розпочати роботи на вітряку с. Шилівці та громадському дзвоні с. Комарівка.

Довідка

Минулого року Музей відвідало 184 тисячі осіб (за квитками 156 тис, решта — пільгові категорії, благодійність, парафіяни). До слова, у порівнянні з 2013 роком відвідуваність зросла на 90%.

Музей активно працює із широкими цільовими аудиторіями: виставки (у середньому 12−16 за рік), майстер-класи і презентації народних ремесел (понад 10 пропозицій), масові заходи — фестивалі, спортивні акції, фешн-шоу, театральні вистави, концерти, традиційні масові святкування «Свята хліба», «Дня гарбуза», Дня незалежності, святкування християнських празників «Різдво в гаю» і «Великдень в гаю», які заслужено стали візитною карткою і Музею, і Львова, й України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *