ОСТАННІ НОВИНИ

Передвиборча делегація ПАРЄ достроково припинила роботу в Україні

Соломія Головіна

|

Передвиборча делегація Парламентської асамблеї Ради Європи достроково припинила свою роботу в Україні. Про це йдеться у заяві на сайті Асамблеї, передає УП.

 

Делегація ПАРЄ перебувала у Києві 2-3 липня для оцінювання передвиборчої ситуації перед позачерговими парламентськими виборами в Україні, які відбудуться 21 липня.

В Асамблеї нагадали, що у листі від 2 липня голова Верховної ради поінформував президента ПАРЄ Ліліан Морі Паск’є, що український парламент відкликав своє запрошення для спостереження за достроковими виборами.

«Як наслідок цього рішення передвиборча делегація вирішила припинити свою діяльність достроково», – сказано у повідомленні.

Зазначено, що до ухвалення цього рішення делегація ПАРЄ провела зустрічі з лідерами і представниками ряду партій, що беруть участь у виборах, представниками громадянського суспільства і засобів масової інформації, представниками місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі (БДІПЛ/ОБСЄ) зі спостереження за виборами в Україні, а також дипломатами.

Інші зустрічі були скасовані.

До складу делегацій увійшло чотири представники на чолі з виконувачем обов’язки делегації Мартом ван де Веном з Нідерландів. Також серед членів делегації були представники Польщі, Сан-Марино та Азербайджану.

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Морі Паск’є висловила жаль з приводу рішення Верховної ради і наголосила: Україна, як член Ради Європи, перебуває під процедурою моніторингу Асамблеї та має зобов’язання запропонувати Асамблеї спостерігати за президентськими й парламентськими виборами.

Нагадаємо, 25 червня російську делегацію «запросили до роботи» в ПАРЄ. Українська делегація припинила роботу на сесії ПАРЄ після повернення Росії.

26 червня ПАРЄ підтвердила своє рішення про повернення російської делегації з усіма повноваженнями. Після цього українська делегація покинула засідання. Згодом делегації Польщі, Литви, Латвії, Словаччини, Естонії і Грузії в Парламентській асамблеї Ради Європи підтримали демаршУкраїни і покинули сесію. Також і Швеція долучилася до протесту через приєднання Росії до ПАРЄ.

Парламентська асамблея Ради Європи наклала на Росію санкції у квітні 2014 року через анексію Криму та війну на Донбасі, таким чином позбавивши росіян права голосу. Через це російська делегація припинила участь у роботі ПАРЄ. Також Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *