Помірне споживання кави просто заради задоволення, а не стимуляції мозку, є корисним. Однак різним людям та за різних обставин кава може як бути корисною, так і шкодити. Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.
«Кава містить кофеїн та низку поліфенольних сполук та ефірних олій. Фенольні сполуки кави називаються хлоригенові кислоти. Саме вони передусім зумовлюють корисний вплив кави на здоров’я. Вони діють як антиоксиданти — сполуки, що спиняють ланцюги вільнорадикальних процесів. Поліфеноли кави та кофеїн впливають на інші біохімічні процеси і на те, як нейрони спілкуються між собою», – написала вона.
Також Уляна Супрун зазначила, що у 2016 році каву виключили із переліку потенційно канцерогенних сполук, і внесли до списку речовин з протипухлинною дією. Зараз каву визнають як елемент здорового раціону.
Дослідження показали, що кава добре впливає на такі процеси в нашому організмі:
- Покращує стан вистилки (ендотелію) кровоносних судин і тим самим зменшує ризик атеросклерозу.
- На 40% зменшує ризик раку печінки у людей-носіїв вірусу гепатиту С.
- Зменшує прояви викликаного алкоголем панкреатиту.
- В деяких людей, що мають варіант GRIN 2A рецептору глутамату — кава на 18-60% зменшує ризик розвитку хвороби Паркінсона.
- В людей, які швидко руйнують кофеїн, тобто «кава на них не діє», кава знижує розвиток серцево-судинних хвороб.
- Люди, що регулярно та помірно споживають каву, мають на 15% нижчу ймовірність передчасної смерті.
- Любителі кави рідше хворіють на діабет, а в діабетиків кава стає на заваді утворенню вісцерального жиру (на животі).
- Кава підвищує тиск і покращує мозковий кровообіг. Але інколи це шкодить здоров’ю.
Водночас Уляна Супрун повідомляє, що кава може і шкодити здоров’ю.
Перш за все, це повільне знешкодження кофеїну.
Кофеїн, як і ліки та стероїдні гормони, проходить знешкодження в печінці. Ферменти (цитохроми СYP1А2), які це роблять, в різних людей працюють по-різному. Якщо у вас гени «потужних» цитохромів, то кава на вас майже не буде діяти, і можна пити багато. Власники «повільних» цитохромів довго знешкоджують кофеїн, тож він діє довше і сильніше, та викликає тахікардію, гіпертензію, біль в серці, тривожність і порушення сну.
Залежність від кави.
Інколи ми потрапляємо у пастку: мало сну і треба зосередитися, тож п’ємо багато кави, яка з рештою перестає діяти. В цій ситуації шкідлива не сама кава, а хронічний брак сну.
Кава шкодить, якщо її поєднують зі смаколиками та/або молоком.
Молоко не є абсолютним злом. Воно шкодить передусім людям із непереносимістю лактози, тобто нездатністю розщеплювати цукор молока. Те, що дорослі не можуть перетравлювати молоко — це міф. Ті, в кого ген лактази активний все життя, може. Залежить це від точкової мутації.
Буває таке, що кишківник перестає утворювати лактазу внаслідок інфекції, але згодом ця здатність відновлюється. Ви можете зробити висновок про непереносимість лактози, якщо від цільного чи сухого молока в складі продуктів у вас виникає дискомфорт в животі, здуття, біль чи діарея.
Як же визначити, скільки кави пити? Однієї поради не існує, навіть генетичні тести не можуть врахувати всіх нюансів, а їх багато. Ви маєте спиратися на свої відчуття від кави. Якщо вона на вас «не діє», то можете пити еквівалент до 6 порцій еспресо на день. Якщо кава вас надто збуджує, то вживайте не більше порції на день. Офіційні джерела найчастіше радять пити до чотирьох порцій кави на день — еквівалент 400 мг кофеїну.
Вероніка Рой