ОСТАННІ НОВИНИ

Наталка Полтавка, Лоенгрін, Служниця пані: емоції та пристрасті на сцені Львівської національної опери

Оля Лозинська

|

Цього тижня на сцені Львівської національної опери – традиційні  та добре знані львів’янам постановки. А також, найголовніша прем’єра весни – опера «Лоенгрін» Ріхарда Вагнера, яка сколихнула мистецький світ України. Окрім цих подій, Дзеркальна Зала  також пропонує завітати на оперу та концерт-презентацію нового роялю,  де солюватимуть молоді та відомі львівські піаністи.

                                 ПЕРЕЛІК ПОДІЙ ЛЬВІВСЬКОЇ ОПЕРИ:

ЧЕТВЕР, 18 Квітня – опера «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського

«Запорожець за Дунаєм» створений у 1863  році, на той час була екзотичним твором. Здавалось би, вона якнайширше відкриває публіці те, про що вона і так знає: український побут, історію, культуру, фольклор та гумор. А в час Російської імперії, де українська мова часто була під забороною, а російська впроваджувалась у всі сфери життя, творіння Гулака-Артемовського було справді неймовірно потужним. Українська пісня вийшла дальше за межі родинного побуту, туди, де мала б звучати давно – на великій сцені. Цікаво, що перше виконання опери відбулось в Петербурзі! Опера вважається першою  національною оперою українською мовою. В період Романтизму, європейське мистецтво гостро відчуло потребу  в національній ідентифікації, тому композитори так часто тяжіли до народних сюжетів, міфології, легенд свого краю. Зрештою, успіх опери Гулака-Артемовського також викликаний тим, що  сам автор був прекрасним співаком. Звісно,  він знав про тонкощі  співочого артистизму та настрою публіки. Саме тому, кожен персонаж опери незабутній, а  їхні музичні номери настільки запам’ятовуються!

Початок о 18:00, квитки на оперу «Запорожець за Дунаєм».

П’ЯТНИЦЯ, 19 Квітня – опера «Лоенґрін» Р. Вагнера

І знову  потужною хвилею вривається  Вагнер на сцену Опери. Березнева прем’єра безсмертного творіння німецького митця, не залишила байдужим публіку. Без перебільшень, цією постановкою смакують не лише львів’яни! Заради Вагнера до Львова приїжджають з різних міст поціновувачі класичного мистецтва. З початку місяця, постановники опери на львівській сцені, отримали шквал критики, питань та захвату, адже сучасні тренди оперної режисури дуже яскраво втілились у львівському  «Лоенгріні». Постановка  львівського «Лоенгріна» – це тандем співпраці між австрійсько-німецькими митцями та  українськими. В цій постановці Ви не побачите середньовічних костюмів та декорацій, адже найголовнішим задумом режисерів була можливість інтерпретувати сюжет до сьогоднішніх реалій.  Основним меседжем, який прагнули донести до публіки творці постановки, стали слова: “Ніколи не питай”.

Свої оперні твори Ріхард Вагнера називав «музичними драмами», які поєднують складну техніку для вокалістів, масштабної глибини сюжет та виразну музичну лінію німецького романтизму. На сцені Львівської національної опери «Лоенгрін» звучить  без скорочень та купюр.

19 квітня, початок о 18:00, квитки на оперу «Лоенґрін».

20 квітня, початок о 18:00, квитки на оперу «Лоенґрін».

СУБОТА, 20 Квітня –  Концерт-презентація рояль «Бехштейн»

“Він підкорить ваше серце, торкнеться душі з перших нот.

Ви запитаєте: хто він? Він – це рояль фірми «Bechstein», неперевершений і бездоганний, по-справжньому королівський інструмент.»  –з цими словами  львів’ян запрошують на цікаву подію.

Це справді знакова та особлива подія для Дзеркальної зали та швейцарсько-української асоціації Haliciana Schola Cantorum, яка створює  культурні та соціальні проекти у Львові.

На концерт-презентації  виступатимуть унікальні солісти – молоді піаністи, імена яких добре відомі публіці.

Богдан Терлецький – 14річний віртуоз, який нещодавно виконував 1ий фортепіанний концерт Ф.Ліста з оркестром у Львівській національній філармонії. Діана Чубак – лауреатка престижних конкурсів, зокрема піаністка здобула ІІІ премія на VII Міжнародному конкурсі «Siegfried Weishaupt Klavierwettbewerb» (Оксенгаузен, Німеччина, 2017).

Андрій Драган – відомий піаніст, навчався в Базелі (Швейцарія).Виступає у багатьох країнах Європи, США та Японії із сольними концертами та у супроводі симфонічних оркестрів.

Також на концерті виступлять піаністи Ростислав Федина, Михайло Ілющенко, Уляна Сельська, Оксана Стечишин.

Модеруватиме подією музикознавиця Ольга Лозинська.

Програма концерту:

Ф.Шопен.Полонез As-durЙ. Брамс, Рапсодія op 79 nr 2

Л. Бетовен, Рондо-КапріччоВ. Барвінський, Хоральна прелюдія

С. Рахманінов, Прелюдія 32 ном.10І. Альбеніс, «Тріана» з «Іберії»

М.Равель,  Із циклу «Відзеркалення»

  1. Сумні птахи.
  2. Човен в океані.
  3. Альборада.

Початок о 15:00, квитки на концерт-презентацію роялю «Бехштейн».

НЕДІЛЯ, 21 Квітня –  опера «Служниця-пані» Дж .Б. Перґолезі (Дзеркальна Зала)

Постановка одноактної опери  «Служниця-пані» –  родзинка репертуару Дзеркальної Зали. Насправді цій опері  надзвичайно личить камерна сцена  атмосфери мистецьких салонів  попередніх століть. У свою чергу, постановка опери в Дзеркальній Залі – це не відмова від костюмів чи декорацій, а , передусім, це  концертне виконання. Глядач  стає, немов би, ближчим до персонажів, та самого сюжету опери.

«Служниця-пані»  – це комічна опера італійського композитора,який прожив всього лише 26 років та набув слави ще за життя.  Джованні Баттіста Перґолезі вважають одним із перших авторів-творців комічної італійської опери. Зрештою, популярність після прем’єри  опери  була неймовірною: уривки мелодій переспівували мешканці міст на вулицях. Природно, що  «Служниця-пані» згодом завоювала всю Європу. До появи комедійної опери, в Європі панувала так звана – серйозна опера. Тому перші зразки веселих оперних постановок нагадували «концерт в костюмах».

Опера складається з двох невеликих картин. Сюжет опери розповідає про хитру служницю  Серпіну, яка давно відчуває себе господинею дому багатого Уберто, прагне одружити на собі  самого Уберто. Серпіна вирішує закохати в себе господаря, адже вона й так давно припала йому до душі. Це весела історія про жіночі хитрощі, чоловічі забаганки та логічний happy end , без якого комічна італійська опера не могла б існувати.

Початок о 15:00, квитки на оперу «Служниця-пані».

НЕДІЛЯ, 21 Квітня – опера «Наталка-Полтавка» М. Лисенка

Усі барви українського побуту XIX століття  – в знаменитій опері  «Наталка-Полтавка»  українського романтика Миколи Лисенка.

Лисенко,  без сумніву, Сонце української музики, він зумів створити з народних побутових  мотивів – потужні  твори національної  та європейської спадщини. Мавши можливість жити за кордоном, після навчання в Німеччині, Лисенко повернувся в Україну.

«Наталка-Полтавка» – опера, яка, безперечно, відкриває українську культуру для тих, хто прагне її зрозуміти чи намилуватись нею. Окрім цього, опера  «Наталка-Полтавка»  – це доказ експресивної ментальності, чуттєвості та співочості української душі. Вона не поступається знаним італійським операм, адже не просто зачаровує мелодикою пісень та арій, а й інтригує сюжетом.

З часу появи опери на сценах театру в 1889 році, історія, за мотивом українського класика Івана Котляревського, про красуню Наталку не втрачає своєї популярності. Кохання Петра та Наталки, хитрощі вдови Терпилихи, яка бажає видати заміж доньку за нелюба – багатого возного Тетерваковського – усе в кращих традиціях національної опери. На фоні мальовничих краєвидів, народного фольклору, яскравості вбрань та звичаїв, – опера  «Наталка-Полтавка» стає доброю традицією завітати в Львівську національну оперу на свято емоцій. Відчути та заново проникнутись знайомою з дитинства музикою, співпереживати  героям та радіти разом з ними!

Початок о 18:00, квитки на оперу «Наталка-Полтавка».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *