ОСТАННІ НОВИНИ

Вісім міст на чолі з Львовом підписали свій «сміттєвий меморандум»: вимагають ділянку під регіональний полігон

Соломія Головіна

|

Львівська, Бориславська, Дрогобицька, Трускавецька, Пустомитівська, Східницька, Новороздільська та Городоцька міські ради підписали меморандум про співпрацю задля  вирішення питання комплексного поводження з ТПВ. Зокрема вони домагатимуться виділення земельної ділянки під регіональний полігон, що потрібен не лише Львову, а й п’яти районам області, які використовували полігон в Грибовичах. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Як розповів заступник міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак, місто готове  розробити проектно-кошторисну документацію для облаштування регіонального полігону та за власний кошт профінансувати його будівництво. Він зауважив, що для  цього потрібна земельна ділянка площею до 50 га.

За його словами, протягом 2018−2019 років Львівська міська рада скерувала Президенту, Прем’єру, Віце-прем’єру, Міністру регіонального розвитку, голові ВРУ, голові Львівської ОДА 168 листів із проханням виділити ділянку під регіональний полігон.

«У пресі та від Львівської ОДА звучить, що нам надали 17 ділянок, а ми нічого не робимо. Але жодна з них не відповідає державним будівельним нормам. Ми про це неодноразового говорили. Ті ділянки просто пропонують на папері, а на всі наші листи йде одне й те ж, мовляв, нам подали їх. За два роки ми не просунулися ні на крок у вирішенні проблеми.  Якби цю роботу ми розпочали два роки тому, вже б мали сучасний полігон. Тому що на проектування, швидке будівництво треба 1,5-2 роки. За два роки – лише відписки та розмови. Так далі бути не може», – обурився Сергій Бабак.

Цілями підписаного Меморандуму є:

  • створення регіонального полігону захоронення ТПВ у відповідності до Національної стратегії поводження з відходами;
  • вдосконалення системи поводження з відходами на території міст Львова, Борислава, Дрогобича, Трускавця, Пустомит, Східниці, Нового Роздолу та Городка;
  • впровадження сучасних технологій перероблення ТПВ та відбору вторсировини;
  • покращення екологічної ситуації в регіоні;
  • економія бюджетних коштів, які будуть спрямовуватись на соціальні проекти та розвиток міста Львова і міст, які підписали Меморандум

Після підписання договору, як зазначив Сергій Бабак, вони звертатимуться у Львівську ОДА, до Прем’єр-міністра, Віце-прем’єра, Асоціації міст України, депутатів всіх рівнів, щоби вирішити цю ситуацію.

«Ми спільно будемо звертатися до усіх державних інституцій з вимогою виконання приписів Національної стратегії поводження з відходами. Зокрема  мова йде про забезпечення будівництва першої черги мережі регіональних полігонів для захоронення побутових відходів та подальшої розбудови мережі регіональних полігонів і будівництва мережі сміттєперевантажувальних станцій, відповідно до вимог екологічної безпеки прописаних у Національній стратегії», – наголосив Сергій Бабак.

При цьому заступник міського голови Львова закликав інші міста Львівщини долучатися до цього Меморандуму.

«Переконаний, що об’єднання зусиль для врегулювання ситуації з ТПВ буде дієвим, і наші спільні звернення почують державні інституції, в чиїй компетенції сприяти і вчиняти конкретні дії у питаннях поводження з відходами», – додав він.

Як відомо, в кінці 2018 року Львівська міська рада затвердила договори на отримання кредиту та ґранту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу та рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Проект майбутнього сміттєпереробного заводу, що знаходитиметься на вул. Пластовій, 13, розробляє львівська компанія Інститут проектування «Комфортбуд», яка не має досвіду роботи з подібними проектами.

Будувати сам завод зголосилися спочатку 12 компаній, а нещодавно цей список зменшився вже до 5 фірм.

Водночас у липні 2018 року у Львові з ініціативи місцевих мешканців відбулись громадські слухання щодо сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13. Проти його будівництва проголосували 325 людей з 352 зареєстрованих. Позицію місцевих жителів підтримували й депутати міськради Львова, вони закликали Андрія Садового розглянути альтернативу земельній ділянці на вулиці Пластовій, 13.

Мешканці Знесіння та Кривчиць оскаржують у суді видані мерією навесні містобудівні умови та обмеження на будівництво сміттєпереробного заводу, відтак мерія нещодавно вирішила видати нові.

Львівська ОДА підтримала неприпустимість будівництва сміттєпереробного заводу на Пластовій.

Додамо, що Львівський портал побував у Польщі, де на власні очі подивився, як там працюють такі сміттєпереробні комплекси. Про те, який завод і компостувальну станцію збудують у Львові,  чекати нового полігону сміття, а також скільки на це все потрібно коштів, читайте тут.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *