ОСТАННІ НОВИНИ

У Садового кажуть, що витратили більше 36 мільйонів на роботи на Грибовицькому сміттєзвалищі

Олена Карп'юк

|

Із бюджету міста витратили 36,7 мільйона гривень на роботи на території Грибовицького сміттєзвалища. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі міськради Львова.

 

Як розповів заступник міського голови Львова з питань ЖКГ Сергій Бабак, протягом останніх двох років на сміттєзвалищі у с. Великі Грибовичі реалізовують інженерні проекти, які згодом дозволять провести рекультивацію і стабілізацію тіла полігону за міжнародними зразками.

«Зокрема, у повному об’ємі виконані роботи згідно з проектом про протиаварійні заходи та посилення дамби посеред збірників фільтратів. Було проведено підсилення та нарощення дамб озер збірників фільтрату, влаштовано каналізаційну насосну станцію (КНС) для збору вод з території підприємства (біля станції очистки фільтрату), здійснено винос напірного трубопроводу за межі дамби. Усі роботи виконані в повному об’ємі.

Також здійснено технічне переоснащення станції очистки фільтратів зі збільшенням її продуктивності до 250 м3 на добу. Проведено роботи із влаштування 15 моніторингових свердловин по біогазу для проведення дослідження щодо кількості та якості біогазу, що утворюється на полігоні. Потім ці свердловини будуть використані в будівництві загальної системи дегазації полігону.

Зараз проводяться роботи щодо проекту «Реконструкція полігону в об’ємі першочергових заходів з попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації негативних наслідків аварії на полігоні», який передбачає влаштування захисної дамби і захисного валу (створення запобіжної ємності на випадок зсуву ТПВ), влаштування під’їзної дороги, системи збору фільтрату і умовно чистих стічних вод по периметру полігону, системи відведення чистих атмосферних вод, відновлення роботи 33 моніторингових свердловин, і влаштування 4 додаткових моніторингових свердловин для контролю за якістю підземних вод, вивезення 64 тис. м3 відходів з місця зсуву. Ці роботи ще тривають.

Щодо посилення пожежної безпеки на полігоні, то на виконання рекомендацій представників ДСНС Львівщини на полігоні влаштовано два пожежні резервуари ємністю 75 м3 кожен, а також вставнолено пожежні щити. А для забезпечення стабільності полігону,фахівці НУ «Львівська політехніка» періодично проводять моніторинг нестабільного схилу тіла полігону за допомогою роботизованого тахеометра.

Усі проекти виконані з дотриманням норм чинного законодавства та пройшли державну експертизу. Роботи виконуються фаховими організаціями, які мають відповідні ліцензії та досвід виконання таких робіт», – запевнив Сергій Бабак.

Як повідомляв Львівський портал, у Львівській міській раді пообіцяли до кінця цього року встановити на звалищі дві нові установки з очистки інфільтрату, потужністю по 150 кубометрів. Це буде вже третя установка очистки інфільтратів. Зараз на сміттєзвалищі є одна станція, потужністю до 250 кубометрів на добу. Однак екологи та місцеві активісти одностайно стверджують, що вона не працює.

І директор ЛКП «Збиранка» Віталій Пугач, і директор департаменту з питань поводження з відходами Львівської міської ради Сергій Сало запевняли Львівський портал, що станція очистки інфільтрату успішно працює, однак продемонструвати як це відбувається, вони відмовились.

Водночас нещодавно Віталій Пугач заявляв, що на Грибовицькому сміттєзвалищі першочергові протиаварійні роботи так і не розпочались. Проте у мерії згодом спростували цю інформацію.

Також активісти звинуватили чиновників міськради Львова у маніпуляціях із документами щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

Детальніше про те ситуацію із Грибовицьким сміттєзвалищем, а також про те, що там відбувається протягом останніх двох років, читайте у матеріалі «Два роки безкарності».

Додамо також, що завершити рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища планують у 2023 році, а звести завод на вул. Пластовій, 13 – у 2020 році. Будувати завод зголосилися 12 компаній.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *