ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщина пасе задніх у будівництві нових сільських амбулаторій

Андрій Котенський

|

Мінрегіоном затверджено 513 проектів нового будівництва амбулаторій у сільській місцевості при потребі 688. Пасуть задніх у будівництві нових сільських амбулаторій Чернігівська, Львівська, Чернівецька, Одеська і Закарпатська області. Про це на селекторній нараді з регіонами щодо стану реалізації реформи первинної медичної допомоги у сільській місцевості повідомив Віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

 

За словами міністра нвайактивніші області, які вже в кінці жовтня — на початку листопада зможуть ввести нові амбулаторії в експлуатацію.

«Ми оцінюємо стан виконання робіт областями за дуже простими критеріям. Це розробка проектної документації, отримання експертизи, оголошення про початок будівництва, укладення договору з генпідрядними організаціями тощо. За виконанням цих завдань, областями-лідерами на сьогодні є Харківська, Дніпропетровська, Луганська. Кіровоградська і Рівненська області. Регіони, які відстають – Чернігівська, Львівська, Чернівецька, Одеська і Закарпатська області», — зазначив Геннадій Зубко.

Він повідомив, що на сьогодні Мінрегіоном вже затверджено 513 проектів нового будівництва амбулаторій у сільській місцевості. Загалом потреба по Україні — 688 нових амбулаторій. Також затвердженим є й питання щодо забезпечення 497 службовими автомобілями медичних працівників, які працюватимуть у нових амбулаторіях.

«Реформа охорони здоров’я – це, в першу чергу, первинка! Якісна медична послуга для населення не можлива в застарілій інфраструктурі! Говорити про реформу, яка відбудеться в уражених грибком приміщеннях, без водо- і теплопостачання, водовідведення — не можливо», — повідомив Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що на сьогодні є випадки, коли області не активно включаються в процес реалізації реформи первинної медичної допомоги на місцях. «Або не має бажання активно брати участь, або не вистачає менеджерських якостей, компетенцій, фаховості та професіоналізму.

«На минулому тижні Комісія Мінрегіону розглядала питання щодо зняття деяких проектів нового будівництва амбулаторій. Це відбулось за двома аспектам – відсутність співфінансування від органу місцевого самоврядування і не забезпеченість земельною ділянкою. Тому, в мене відразу виникає питання щодо відповідності таких людей займаним посадам на місцях. У таких випадках, керівництво ОДА має виходити у публічну площину і говорити про неспроможність органів місцевого самоврядування у цих питаннях», — наголосив урядовець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *