ОСТАННІ НОВИНИ

«Грибовицьке сміттєзвалище забруднює ґрунти», – чергові результати досліджень екологів

Олена Карп'юк

|

Провівши дослідження, екологи встановили, що Грибовицьке сміттєзвалище продовжує негативно впливати на довколишні ґрунти. У землях зафіксували перевищення азоту, нітратів, хлоридів, кобальту, марганцю, свинцю, нафтопродуктів та інших речовин. Про це Львівському порталу повідомили у Держекоінспекції Львівщини.

 

Із початку цього року екологи в межах кризового моніторингу відібрали 163 проби поверхневих вод та 68 об’єднаних проб ґрунту у зоні Грибовицького сміттєзвалища.

Отримані результати показали, що біля автодороги Львів – Рава-Руська, приблизно за 1 км від підніжжя полігону, є незначне збільшення вмісту концентрацій забруднюючих речовин: хлоридів, азоту амонійного, біохімічного споживання кисню, хімічного споживання кисню. Також екологи зафіксували незначний вплив меліоративного каналу звалища на місцеву річку Малехівка.

«Річка Малехівка не чинить негативного впливу на Полтву, оскільки річка Полтва зазнає забруднень вище гирла Малехівки», – наголошують в Держекоінспекції.

Загалом Грибовицьке сміттєзвалище забруднює довколишні ґрунти надмірною кількістю азоту амонійного, нітратів, хлоридів, кобальту, марганцю, свинцю, міді, заліза, нафтопродуктів, кадмію, цинку.

Зазначимо, кризовий моніторинг поверхневих вод та ґрунтів у зоні полігону твердих побутових відходів ЛКП «Збиранка» Держекоінспекція Львівщини проводить із липня 2016 року.

Нагадаємо, на початку року екологи вже заявляли, що протягом 2017 року стан ґрунтів навколо Грибовицького звалища погіршився.

На початку вересня на Грибовицькому сміттєзвалищі вирили спеціальну канаву, якою інфільтрат стікає до підніжжя звалища та забруднює ґрунт, підземні води й місцеву річку Малехівку.

Як повідомляв Львівський портал, у Львівській міській раді пообіцяли до кінця цього року встановити на звалищі ще дві нові установки з очистки інфільтрату, потужністю по 150 кубометрів. Це буде вже третя установка очистки інфільтратів. Зараз на сміттєзвалищі є одна станція, потужністю до 250 кубометрів на добу. Однак екологи та місцеві активісти одностайно стверджують, що вона не працює.

І директор ЛКП «Збиранка» Віталій Пугач, і директор департаменту з питань поводження з відходами Львівської міської ради Сергій Сало запевняли Львівський портал, що станція очистки інфільтрату успішно працює, однак продемонструвати як це відбувається, вони відмовились.

Також нещодавно Віталій Пугач заявляв, що на Грибовицькому сміттєзвалищі першочергові протиаварійні роботи так і не розпочались. Проте у мерії згодом спростували цю інформацію. Водночас активісти звинуватили чиновників міськради Львова у маніпуляціях із документами щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

Детальніше про те ситуацію із Грибовицьким сміттєзвалищем, а також про те, що там відбувається протягом останніх двох років, читайте у матеріалі «Два роки безкарності».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *