ОСТАННІ НОВИНИ

WWF подав скаргу до Федеральної служби лісів через нелегальний імпорт українських дерев

Олександр Косик

|

WWF-Австрія подав у Відні скаргу до Федеральної служби лісів (BfW) через невиконання австрійськими компаніями Регламенту ЄС, що встановлює критерії експорту деревини на ринок країн ЄС (EUTR). Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі WWF.

 

Нещодавні звіти Агенції екологічних розслідувань EIA  та Earthsightпоказали, що до 44% лісоматеріалів, які експортуються з України до ЄС можуть бути незаконним. Також, деякі австрійські виробники лісоматеріалів не дотримувалися своїх зобов’язань припинити купувати деревину з національних парків Румунії.

“WWF вже багато років працює над пошуком технічних рішень для вилучення незаконно заготовленої деревини з ланцюгів постачання в Карпатах та інших регіонах Центральної і Східної Європи.” – говорить Іонут Сорін Банчу, регіональний керівник лісового напряму Дунайсько-Карпатської програми WWF. “Один із методів, який використовуєтья для боротьби з незаконної заготівлею деревини, – це сприяння прозорості лісозаготівлі та її транспортування у Румунії, Україні та Болгарії.”

“В Україні, як показують спостереження в рамках проекту “Лісова варта”, значні нелегальні вирубки відбуваються на територіях непідконтрольних Держлісагентству, а також під час застосування сумнівних санітарних рубок у Карпатах, особливо суцільних, адже вони не обмежені за площею сучасним законодавством, а деревина заготовлена під час їх вирубування становить близько половини від всієї заготовленої деревини в Україні (близько 10 млн. кубометрів). Це може свідчити про катастрофічний стан справ зі здоров’ям наших лісів або про підробку дозвільних документів, щоб задовольнити попит, який зростає на деревину як всередині країни, так і на ринках країн ЄС.”  – розповідає Дмитро Карабчук, координатор проекту “Лісова варта”.

Заснована WWF за підтримки  партнерів програма “Лісова Варта” використовує  супутникові знімки, дрони, залучає волонтерів і тісно співпрацює з уповноваженими органами влади для виявлення незаконних рубок. Станом на 1 квітня 2018 року, через два роки роботи проекту, WWF провів близько 100 виїздів та разом з Державною екологічною інспекцією і активістами зафіксував суму збитків державі  більше 10 млн. гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *