ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська мерія не представила екологам та екоінспекції проект реконструкції Грибовицького сміттєзвалища

Вероніка Рой

|

Львівська міська рада не представила екологам та Державній екоіспекції у Львівській області проект реконструкції Грибовицького сміттєзвалища. Про це стало відомо під час сьогоднішньої прес-конференції: «Реконструкція Грибовицького сміттєзвалища за новим планом від 7 червня 2018 р. Чи дозволить Київ відновити полігон ТПВ у зоні Головного Європейського вододілу?», передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як розповіла еколог МБО «Екологія-Право-Людина» Алла Войціховська, на сайті Мінекології, 7 червня цього року з’явилося два повідомлення з практично однаковими назвами – «Комплексний проект з рекультивації полігону, с. Грибовичі, Жовківського району, Львівської області, Реконструкція» (Коригування) та Коригування проектної документації за проектом «Комплексний проект з рекультивації полігону, с. Грибовичі, Жовківського району, Львівської області, Реконстукція», які не були представлені ні екологам, ні представникам екоінспекції.

«Перше питання, яке виникає, якщо ми не маємо  проекту рекультивації, то на підставі чого ЛМР може робити коригування цього проекту рекультивації. Ми зустрічалися в Малехівській сільській раді з робочою групою та розглядали перші етапи проекту рекультивації. Перш за все, в громадськості виникає питання: якщо проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища не було розроблено, погодженого та затвердженого, то до чого вносяться зміни на коригування. На сьогодні ми бачимо, що це все є якимись уривками. Те, що ми розглядали в Малехівській сільській раді – це був проект рекультивації. Іншого проекту коригування чи реконструкції ми не бачили. На сьогодні це має бути комплексний проект рекультивації, який би включав технічну і біологічну рекультивацію. А ці повідомлення, які були оприлюднені 7 червня цього року, не є коректними, оскільки для того, щоб розглянути матеріали Мінприроди обов’язково потрібно мати комплексний проект рекультивації», – пояснила вона.

У свою чергу директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації Руслан Гречаник, зазначив, що їм проекту реконструкції Грибовицького сміттєзвалища Львівська міська рада також не представляла, однак вдалось ознайомитися із експертним звітом, який отримали із власних джерел.

«Зараз виникає багато питань щодо цієї ситуації, оскільки спершу було заявлено, що Egis залучає ТзОВ «Гірхірпром» для коригування такого проекту. Пізніше виявилося, що зовсім інша проектна організація виграє тендер – ТОВ «Діпрокомунбуд. Щодо експертного звіту,  то перше, що бентежить – це те, що у проекті передбачено, що сміття, яке є на території Малехівської ради, мають  забрати, але земля рекультивуватися не буде. Тобто повторюється ситуація, як із Грибовицькою сільською радою, коли громада отримувала кілька років забруднення поверхневих вод і ґрунтів, і в кінцевому результаті була кинута на призволяще.

З експертного звіту можна зробити висновок, що знову буде досліджуватися вміст газу в тілі сміттєзвалища, тобто будуть буритися свердловини. Щоб дати чітку оцінку від екології, що відбувається нам потрібно побачити сам проект, який мав би передбачати почергове відведення інфільтратів біологічно-технічна рекультивація і дегазацію або комплексний проект», – зазначив він.

Водночас начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич додав: «До сьогоднішнього дня до Державної екологічної інспекції офіційно жоден проект не надходив. Мене вражає думка, що це є проект не рекультивації, як ми заявляли, а проект реконструкції. Також хотів би наголосити, що основні завдання, які давались на папері, не були виконані, в тому числі і перевірка самої дамби з інфільтратами, оскільки при проведені всіх перевірок ми наголошували, що у нас є підозра у тому, що дамба у неналежному стані. І комісією було прийнято рішення провести процедуру щодо самої дамби і надати якусь пропозицію».

Раніше Львівський портал повідомляв, що за офіційними даними Інституту біохімії і горючих копалин, на Грибовицькому сміттєзвалищі знаходиться 700 мільйонів кубометрів біогазу. Його можна було б переробляти та подавати населенню.

Також відомо, що 1 червня у Києві підписали угоду на отримання 35 млн євро кредиту від ЄБРР на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові та на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Водночас, Європейське екологічне бюро не підтримує будівництво сміттєпереробного заводу у Львові у такому вигляді, як це заплановано. Відтак Генсекретар Європейського екологічного бюро Джеремі Вейтс висловив подив із приводу того, що Європейський банк реконструкції і розвитку дає кошти на будівництво такого заводу у Львові.

Розробка проекту сміттєпереробного заводу, який хочуть збудувати на вул. Пластовій, 13, затягнулася. І зважаючи на те, що влітку 2019 Львівська ОДА втратить свої повноваження на вивіз сміття, а завод зможуть запустити лише наприкінці 2020 року то Львівська міськрада планує звозити відходи на перевантажувальну станцію.

Як відомо від моменту трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі минуло два роки безкарності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *