ОСТАННІ НОВИНИ

Закон про зони ЮНЕСКО: активісти показали скандальні забудови, від яких потерпає історичний Львів

Олена Карп'юк

|

Сьогодні, 19 червня, Верховна Рада прийняла законопроект №1553 «Про внесення змін до ЗУ «Про охорону культурної спадщини», який суттєво врегулює ситуацію з будівництвом в охоронній зоні ЮНЕСКО. У зв’язку із цим у Львові активісти вкотре заговорили про скандальні забудови, які руйнують історичну частину міста. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

У соцмережі активісти, які вже роками борються з незаконними забудовами у Львові та доводять пам’яткоохоронні порушення у судах, наголошували на важливості прийняття законопроекту №1553. Зокрема, він вводить на законодавчому рівні поняття «об’єкт всесвітньої спадщини» та «буферна зона», а також передбачає створення Органів управління пам’ятками ЮНЕСКО і Наглядових рад із числа авторитетних фахівців, які мали б напрацювати плани управління (збереження та розвитку) цими об’єктами.

Відтак активісти, наголошуючи на катастрофічній ситуації у Львові, публікували фото зі скандальними забудовами у зоні ЮНЕСКО:

Як повідомляв Львівський портал, Верховна Рада України ще з 2014 року не може прийняти закон щодо збереження пам’яток культурної спадщини, внесених до Списку ЮНЕСКО. Законопроект, співавтором якого є народний депутат України Ігор Васюник,Верховна Рада прийняла у першому читанні  у 2016 році. Він передбачає створення на місцях органу управління, який би регулював діяльність у зоні пам’ятки ЮНЕСКО та її буферній зоні.

Дотепер цей законопроект Верховна Рада включала 12 разів у порядок денний, однак так і не ухвалила.

Як відомо, у Львові кілька останніх років активно забудовують зону ЮНЕСКО та історичний ареал міста. І протягом останніх місяців кількість таких випадків стрімко зросла. Зокрема, у середині травня виконавчий комітет Львівської міської ради погодив будівництво скляних офісіву зоні ЮНЕСКО. Також у цій охоронній зоні хочуть збудувати новий 6-поверховий готель.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *