ОСТАННІ НОВИНИ

Артем Ситник: «Результат, який готовий сприйняти українці, – не створення Антикорупційного суду, а ті вироки, які він буде виносити»

Соломія Головіна

|

Директор НАБУ Артем Ситник про те, що прийняття Верховною Радою і підписання Президентом Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» – це ще не перемога, а лишень перший крок на шляху до створення цієї інституції.

«Коли два роки тому ми говорили про те, що цей суд потрібно створювати, вся еліта була проти. Тут вже різко змінюється ставлення до цього питання, для цього є певні причини. Зараз всі розказують, яка це перемога. Насправді я б ділив це на два етапи: перший – прийняття законопроекту, другий – його імплементація та створення цього Антикорупційного суду.

Два роки ми намагалися переконати суспільство і нам це вдалося, люди знають про цю проблему і підтримали створення цієї інституції. Другою складовою цієї проблеми було те, щоб примусити політичну еліту проголосувати за цей закон. Чому? Тому що суспільство демотивує те, що ми розслідуємо, затримуємо, арештовуємо, це дуже часто порівнюють зі спортивною рибалкою. І це, повірте, демотивує не лише громадян, а й наших працівників: вони наполегливо і багато працюють, постійно перебувають під погрозами, передають справу до суду, а там вона просто лежить, деякі по півтора року не призначаються до розгляду. Звичайно, такий результат не влаштовує ні нас, ні суспільство.

Ризики того, що Антикорупційний суд будуть намагатися зробити залежним, намагатимуться на нього впливати не зменшилися із прийняттям цього закону. Але зроблено перший надважливий крок – Президент підписав цей закон. Сподіваюся, що найближчим часом буде прийнятий формальний закон про створення цього суду і почнеться процедура його формування. Ми уважно спостерігатимемо за цим.

Результат, яким буде сприйнятий і суспільством, і міжнародними партнерами – це не закон про Антикорупційний суд, не його створення, а ті вироки, які він буде виносити. Лише тоді можна робити висновки, що цей проект вдався, суд запрацював, результат є. Я не розділяю тієї ейфорії, яка йде з телеканалів, мовляв, це перемога. Це перший крок до того, щоб ця незалежна судова інституція була запущена. Я сподіваюсь, що цей закон буде найближчим часом.

Будемо надіятися, що при моніторингу громадянського суспільства, західних партнерів нам вдасться створити цю незалежну інституцію, яка буде ставити крапку у тих справах, про які говоримо».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *