ОСТАННІ НОВИНИ

Облрада просить мерію дати землю біля кінотеатру Довженка під монумент Героям Небесної Сотні

Соломія Головіна

|

Депутати Львівської обласної ради прийняли рішення щодо спорудження монумента Героям Небесної Сотні у Львові. Про це зі сесійної зали передає кореспондент Львівського порталу.

 

Згідно із рішенням, в бюджеті розвитку обласного бюджету закладуть кошти на спорудження монументу у Львові, витому числі на виготовлення проектно-кошторисної документації. Також депутати звернуться до Львівської міської ради щодо погодження місця встановлення пам’ятки, відведення землі під будівництво та співфінансування. Мова йде про ділянку на проспекті Червоної Калини у сквері біля кінотеатру О.Довженка.

Контроль за виконанням рішення покладено на постійну комісію з питань культури, історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження та ЗМІ.

«По-перше, прагнемо гідно вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні. По-друге, хочемо зробити новий рекреаційний багатофункціональний простір біля кінотеатру Довженка, на який давно чекають сихівчани. Дана територія є абсолютно занедбаною і непридатною для нормального відпочинку. Ми передбачаємо облаштування там пам’ятника, музею, рекреаційних зон, реконструкцію фонтану, створення дитмайданчика…», – сказав архітектор Михайло Хохонь.

На необхідності зведення такого монументу на Сихові наголосив голова Громадського комітету для вшанування пам’яті українських героїв Олександр Ворона: «Сихів – поза 120 тисяч населення. Там є 22 комунальні школи, не враховуючи приватних… І ми не маємо жодного місця, де б можна було проводити національно-патріотичне виховання».

Нагадаємо, головний архітектор Львова Юліан Чаплінський зазначав, що міська рада Львова не розглядає можливості встановлення на площі перед кінотеатром ім. О. Довженка монумента Героям Небесної Сотні, як це пропонує Львівська обласна рада. Адже таку пропозицію у мерії вважають суто політичним питанням.

На цій ділянці буде громадський простір, переможця на облаштування якого нещодавно визначили на всеукраїнському архітектурному конкурсі.

Як повідомляв Львівський портал раніше, активісти ГО «Кращий Сихів» вже виступили проти зведення монументу Героям Небесної Сотні, оскільки також вважають площу перед кінотеатром ім. О. Довженка чи не єдиними місцем у районі для проведення масових заходів та відпочинку.

Додамо, що площу перед кінотеатром ім. О. Довженка на Сихові завжди використовували для проведення концертів, фестивалів та інших масових заходів.

Також у Львові нещодавно дали старт будівництву меморіалу Героям Небесної Сотні, який буде розташований на «Губернаторських валах», що на вулиці Кривоноса. Всі роботи тут планують завершити до 2020 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *