ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська облрада відреагувала на польські «чорні списки українців»: «Трактування минулого та визначення своїх героїв залишаємо за собою»

Соломія Головіна

|

Львівська обласна рада під час сесійного засідання прийняла заяву щодо недружніх проявів проти Української держави з боку окремих польських політиків. Про це повідомляє Львівський портал.

 

«Протягом останніх двох років ми є свідками свідомої та цілеспрямованої дискредитації польсько-української співпраці, яка напрацьовувалася десятиріччями. Останнім таким недружнім кроком у цьому напрямі стала заборона в’їзду у Республіку Польща депутатові Львівської облради шостого скликання, секретареві Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, пам’яті учасників жертв війни та політичних репресій Святославу Шереметі», – наголошується у заяві.

Депутати облради вважають, що впровадження так званих «чорних списків українців», яким заборонено в’їзд до Польщі та країн Шенгенської зони , абсолютно не відповідає ані заявам про добросусідські відносини, ані законодавству та практиці держав європейської спільноти.

«Деякі польські політики найвищого рангу не придумали нічого нового, адже такі дискримінаційні кроки нагадують практику іншого українського сусіда – путінської Росії. Окупація Криму та агресія на Сході теж починалася з намагань Кремля диктувати своїм сусідам власне бачення їхньої історії», – зазначається у документі.

Депутати ЛОР переконані, що в польської сторони відсутні будь-які документально підтверджені докази антипольських закликів та дій з боку Святослава Шеремети і Володимира В’ятровича.

Водночас облрада наголосила на необхідності судового оскарження рішення щодо «чорного списку українців» Міністерством закордонних справ України.

«ЛОР підтримує рішення Консультаційного комітету Президентів України та Республіки Польща про відновлення співпраці у сфері увічнення пам’яті жертв та політичних репресій. Водночас ми акцентуємо на необхідності відновлення зруйнованих вандалами українських місць пам’яті та поховань на території Республіки Польща», – мовиться у заяві.

Відтак у зверненні депутати констатують, що готові вітати дії, спрямовані на покращення добросусідських відносин у майбутньому, але трактування минулого та визначення своїх героїв залишають за собою.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *