ОСТАННІ НОВИНИ

Що вдягати і що їсти у спеку?

|

Висока температура повітря — це значне навантаження для організму, виснажує людину морально та фізично, інколи несе більше неприємностей, ніж задоволення. Перегрівання загрожує тепловим або сонячним ударом, зневодненням організму, загостренням хронічних захворювань і може вивести з ладу будь-кого, незалежно від віку та стану здоров’я. Перші ознаки перегріву і зневоднення — розбитість та загальна слабкість, запаморочення, головний біль, апатія, втрата апетиту, нудота, безсоння або сонливість, задишка, прискорення пульсу. Якщо ви помітили у себе такі симптоми, краще якомога швидше звернутися до лікаря. Особливо важко переносять спеку діти та люди похилого віку; особи з хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, нирок, дихальних шляхів; надмірною вагою, ендокринними порушеннями, вагітні.

 Як запобігти цим проблемам?

У спекотну погоду віддавайте перевагу легкому та світлих тонів одягу з натуральної бавовни, льону, шовку. Бажано, щоб він щільно не облягав тіло, мав вільні краї. Вдягайте сорочки, блузи та футболки з короткими рукавами; з тонкого матеріалу штани, спідниці або шорти; взуття має бути вільним та відкритим. Виходячи на вулицю, одягніть на голову панамку, капелюх, легкий кашкет, бейсболку або косинку, носіть сонцезахисні окуляри, не завадить парасолька світлих тонів.

Важливо стежити за своїм харчуванням та питним режимом. Віддавайте перевагу овочам, фруктам і ягодам. Їжте невеликими порціями і частіше, страви не повинні бути гарячими, добре гасять спрагу холодні супи. Обов’язковою вимогою є поповнення втраченої через потіння води. Протягом дня у спекотну погоду потрібно випивати до трьох літрів рідини для дорослої людини, інколи сам організм підкаже потребу. Це можуть бути звичайна чиста прохолодна фасована або прокип’ячена водопровідна вода, мінеральна вода, соки ( бажано без цукру), компоти, узвари, морси, зелений чай.

У спекотні дні доцільно не виходити на вулицю з 12.00 до 17.00 години, у цей час небезпечна не тільки висока температура повітря, але й активність сонця. Якщо ви знаходитесь на вулиці, намагайтеся бути в тіні. На деякий час можна сховатися від спеки у приміщеннях, де є охолоджувальні системи повітря – торгові центри, магазини, банки, кінотеатри. Не завадить прихопити з собою пляшечку прохолодної води і пити її при потребі невеликими ковтками, а для людей з хронічними хворобами (особливо серцево-судинних, дихальних шляхів, алергіків) мати ліки, приписані лікарем.

Також з настанням спекотних днів з метою профілактики перегрівання організму (гіпертермії) необхідно організувати раціональний режим праці.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *