ОСТАННІ НОВИНИ

Антон Геращенко: «300 невинних жертв російського «Бука»

|

Народний депутат радник міністра внутрішніх справ України про збиття Малазійського боїнгу над Донецьком:

«Сьогодні виповнюється три роки з моменту катастрофи рейсу MH-17. Міжнародна група слідчих з Голландії, України, Малайзії, Австралії далеко просунулася у справі розслідування обставин цього терористичного акту. Встановлено з якою конкретною російської військової частини була привезена установка «Бук», коло осіб причетних до запуску ракети, який спричинив за собою загибель 298 ні в чому не винних людей.

Відомі також імена і прізвища старших і молодших командирів російської військової частини, причетних до вторгнення на територію України. Встановлено особи представників російських спецслужб, що супроводжували роботу російських зенітників на тимчасово окупованих території Донеччини. Всі вони рано чи пізно будуть засуджені, як мінімум заочно, міжнародним судом, початок роботи якого очікується в 2018 році в Нідерландах.

Насправді, число жертв від дій російських зенітно-ракетних комплексів «Бук», склало не 298 пасажирів і членів екіпажу МН-17, а 300.

Ще двома жертвами ЗРК «Бук» на території України були два українських військових льотчика, які виконували бойове завдання в районі міста Краснодона. Їх військово-транспортний літак АН-26 був збитий ракетою з комплексу «Бук» 14 липня, на висоті 6300 метрів, за три дні до трагедії МН-17.

На той момент через параліч роботи українських розвідувальних служб, і нестачі розвідувальної інформації і можливості перевіряти факти, було помилково вирішено, що АН-26 був збитий російським літаком випустив ракету типу «повітря-повітря», не входячи в повітряний простір України.

Тепер ми розуміємо, що керівництвом Російської Федерації було прийнято рішення про заклад на територію України не однієї установки «Бук», з якої був збитий «Боїнг» рейсу МН-17, а ще кілька установок, завдання яких була прикрити автодороги, за якими з початку червня потоком йшли поставки озброєнь і військової техніки з РФ.

Одна установка «Бук» прикривала трасу Ізварине – Краснодон – Луганськ. Інша – напрямок Сніжне – Торез – Харцизьк – Донецьк. З неї й був збитий 17 липня 2014 року МН-17. І саме вона була відображена на історичному кадрі, знятий жителем Сніжного і який я опублікував в той трагічний день.

Рішення про перекидання на територію України ЗРК «Бук» було прийнято керівництвом РФ ще в середині червня у відповідь на активізацію дій українських військових льотчиків, які безжально знищували конвої зі зброєю і військовою технікою, які потекли в Україну після звільнення Маріуполя і провалу плану по створенню «Новоросії» без прямого використання російських ВСУ.

На сьогодні для майбутнього суду поки не відома відповідь на питання – чи брав участь Президент Росії Володимир Путін в ухваленні рішення про перекидання потужних ЗРК «Бук» на територію суверенної держави України або це було зроблено на рівні Міністра Оборони РФ Шойгу або начальника Генерального штабу Герасимова.

Але думаю, що це тільки справа часу.

P.S. Для журналістів та дослідників і просто співгромадян, які люблять вдаватися в деталі, публікую мої пости від 17 липня 2014 року, які стали вже частиною історії і будуть використані в роботі суду над російськими вбивцями», – повідомив Антон Геращенко у своєму блозі на УП.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *