ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові мешканці скаржаться на зловживання «Львівгазу» під час встановлення лічильників

|

Місцеві жителі багатоквартирних будинків Львова та області скаржаться на ультиматум від «Львівгазу»: або ставите загальнобудинковий лічильник безкоштовно, або індивідуальний за власні кошти. Часто представники підприємства навіть не питають мешканців, а просто приїжджають та приєднують загальнобудиноковий лічильник до мережі газу. Про це сьогодні, 22 травня, під час прес-конференції повідомили місцеві жителі, що стикнулися із проблемою, передає кореспондент Львівського порталу.

Як відомо, починаючи з 2002 року уряд  заклав у тариф на газ вартість встановлення індивідуальних лічильників. Тобто фактично споживачі, що сплачують вартість газу згідно своїх квитанцій, водночас платять за встановлення їм безкоштовного газового лічильника. Так, індивідуальні лічильники отримали споживачі, що використовують газ для підігріву води та опалення помешкань – залишились лише, ті, хто використовує газ виключно для кухонних плит.  За словами керівника юридичного відділу ПАТ «Львівгаз» Миколи Шлияна,  у 2016 році НКРЄ вніс зміни до своєї постанови про інвестиційну програму та  дозволив облгазам встановлювати безкоштовно тепер загальнобудинкові лічильники.

«Коли «Львівгаз» надає послугу з розподілу природнього газу, він за це бере кошти. Скільки він має права брати цих коштів ,встановлює регулятор – НКРЄ. З 2 червня 2016 року НКРЄ прийняла рішення фінансувати за рахунок коштів розподільних підприємств саме будинкові лічильники. Це буде швидше та дешевше»,  – переконує він.

Проте мешканці вже рік борються із такою схемою і нарікають, що у разі відмови мешканцям пропонують: або встановити індивідуальний лічильник за 3,500 грн або отримати граничні норми споживання 9,8  м куб. газу за людину.  Окрім того мешканці б’ють на сполох, мовляв, встановлюють загально будинкові лічильники без дотримання норм НКРЄ.

«Ми відмовилися від встановлення загально будинкового лічильника не просто так, а тому що представники «Львівгазу» допустили явні порушення. Тимчасовим положенням передбачено, що власник будинку та оператор («Львівгаз» -ред.) зобов’язані врегулювати між собою договірні відносини щодо зняття показань лічильника. Передбачено, що оператор не має права відмовити споживачу в укладанні договору. Водночас до нас приїхали напередодні представники підприємства, повішали на дверях оголошення, що буде перевірка на герметичність мережі. І раптом наступного дня приїжджає бригада і починає встановлювати лічильник», – повідомив  голова ОСББ «Антонича, 22» Георгій Бегляров.

Також він додав, що зі сторони «Львівгазу» не було жодних  пропозицій скликати збори ОСББ, аби обговорити це питання.

Своєю чергою мешканець 46-го будинку на вулиці Володимира Великого у Львові Юліан Сліпецький теж бідкається, що мешканців ОСББ не попередили про встановлення лічильника:

«Згідно постанови НКРЄ № 2434 Оператор має завчасно, за 10 робочих днів попередити про встановлення газопобутових лічильників і отримати погодження від всіх мешканців про його встановлення».

Водночас мешканка міста Добротвір  Любов Гоц наголошує, що мешканцям,яким встановили загальнобудинкові лічильники вартість газу виходить дорожче, ніж згідно встановлених норм 4,4 куб. м на людину.

«Знімають показники будинкового лічильника без відома жителів. Людям у селищі виходять граничні норми від 5,5 до 12 м кубічних на людину, коли держані норми 4,4», – каже вона.

Окрім того, мешканка також наголошує про те, що у селища лічильники ставлять тишком-нишком:

«Ввечері перед ти, як встановлювати лічильник, як злодії, пишете, що буде проводитись перевірка газотранспортних систем. Також не надають жодних документів на лічильник: технічний паспорт лічильника, договір, наряди допуску до роботи».

У «Львівгазі» на закиди споживачів відповідають, що закладені у тариф кошти на встановлення безоплатне лічильників розприділяють справедливо, а звітуватимуть лише перед НКРЄ.

«Кожна гривня після розподілу на наш рахунок була витрачена на встановлення лічильників газу ,у тому числі квартирних. Вкінці кожного року ми звітуємося перед НКРЄ щодо використання коштів, отриманих інвестиційною програмою», – зазначає керівник юридичного управління «Львівгазу» Микола Шиян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *