ОСТАННІ НОВИНИ

Безкоштовні ліки: все, що варто знати, перш ніж бігти в аптеку

Соломія ГРИГОР'ЄВА, Львівський портал

|

З 1 квітня 2017 року офіційно розпочала роботу урядова програма «Доступні ліки». Пацієнти, які страждають від трьох груп захворювань, можуть отримати ліки безкоштовно, або з незначною доплатою. Схильні не довіряти владі українці подекуди скептично ставлять до цієї програми, тому Львівський портал вирішив дізнатись, чи справді все настільки «круто», як розказують, та як програма діє насправді?

Мета програми «Доступні ліки» – забезпечити кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які покращать якість їхнього життя і запобіжать виникненню ускладнень та передчасної смертності. Принаймні, так пишуть на сайті МОЗ…

«Це дуже добра програма, це великий здобуток нашої держави. Нарешті в Україні починає повноцінно запроваджуватися відшкодування вартості ліків громадянам, які потребують того чи іншого лікування. Якщо в європейських країнах це працює по більшості нозологій, то в Україні програма «Доступні ліки» буде орієнтуватись на три нозології: серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальні астма», – розповіла в. о. начальника директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак.

Виникає логічне запитання: Чому для програми обрані саме ці категорії захворювань?

Механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації) поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні. За даними Міністерства охорони здоров’я України, смертність від серцево-судинних хвороб складає 65% від загальної смертності населення в Україні. Відповідно до статистичних даних за 2015 рік, на діабет ІІ типу страждає один мільйон осіб. Це у 6 разів більше, ніж на діабет І типу (інсулінозалежний). Хворих на бронхіальну астму зареєстровано 210 тисяч за статистикою 2015 року. Здебільшого, це діти та молодь.

«За статичними даними, на диспансерному обліку цих трьох груп захворювань на Львівщині перебуває 787 600 пацієнтів. Це 31% від всієї кількості мешканців Львівської області. Це всі: і діти, і дорослі», – додала І. Микичак.

За яким принципом діє програма?

Постановою Кабінету Міністрів передбачено державне регулювання граничних цін на лікарські засоби, вартість яких відшкодовується під час амбулаторного лікування осіб, які попадають під дію урядового проекту «Доступні ліки». Ці ціни визначалися аналогічно чи по вивченню цін, які працюють у Польщі, Словаччині, Чехії, Латвії і Угорщині. Тобто уряд орієнтується на середні європейські ціни.

На основі середньої ціни за добову дозу в цих країнах, Уряд встановив граничну ціну на лікарський засіб в Україні, а також ціну, яку повністю відшкодовує держава у рамках програми «Доступні ліки». Реєстр виробників, які добровільно зголосились на участь у програмі, містить стовпчик «Розмір відшкодування за упаковку, грн.». І держава компенсує вартість лікарського засобу, який подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки» з найнижчою ціною. Саме такий препарат пацієнт отримає безкоштовно. За решту ліків за програмою необхідно доплатити різницю в ціні.

Окрім того встановлено, що рецепти на лікарські засоби, вартість яких підлягає відшкодуванню, виписують за місцем надання медичної допомоги таким хворим. Тобто в аптеку потрібно приходити виключно з рецептом встановленої форми. Окрім того, в цій ж постанові прописано, що відшкодування вартості цих ліків здійснюється за рахунок коштів цільової субвенції з державного бюджету.

«Львівщина також отримала таку субвенцію. Вона становить майже 33 мільйони гривень. Така сума вже отримана з розрахунку на чисельність населення. Тепер цю суму ми передаємо на місцеві бюджети (всім 20 районам і 9 містам Львівської області) з розрахунку на чисельність хворих на вказані захворювання. Наприклад, місто Львів отримає 9,5 мільйонів. Найменше грошей отримає Радехівський район – 272 тисячі», – повідомила в. о. начальника директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА.

Гроші за які ліки відшкодовуються?

Третього квітня 2017 року Міністерство охорони здоров’я України опублікувало реєстр ліків, вартість яких відшкодовується.

Ця система буде працювати за переліком міжнародних непатентованих назв лікарських засобів (МНН). Тобто лікарі не можуть виписувати фірмові назви медикаментів, а тільки за хімічною формулою.

«В аптеці обов’язково має бути мінімум два препарати з кожної молекули. Коли пацієнт приходить з рецептом, де вказана МНН, провізор має сказати, які є потрібні препарати від найменшої до найвищої ціни», – додала Неоніла Бик.

Приємно, що не тільки вітчизняні виробники ліків зареєстрували свої препарати. Проте 70% всіх лікарських засобів все ж буде українськими.

Які аптеки видаватимуть безкоштовні ліки?

«Буде діяти сайт з переліком аптек, в які може звертатися пацієнт. Ми трішки переживали, що зі сторони аптечної мережі буде пасивність участі у програмі, бо завжди участь беруть аптеки комунальної мережі. Дуже приємно, що цього року дуже багато приватних структур виявили бажання долучитись до проекту», – зауважила виконавчий директор Галицької фармацевтичної асоціації Неоніла Бик.

На Львівщині до програми вже почали долучатися мережі аптек.

«Ми завжди беремо участь в урядових програма. Ми одні з перших долучились до проекту «Доступні ліки», бо це соціальний проект, який перш за все дбає про соціально незахищені верстви населення. На першому місці для наших аптек – не вигода. Ми стоїмо на сторожі нашого пацієнта. Разом із урядовою політикою ми йдемо в ногу з часом і підтримали європейський стандарт», – розповіла уповноважена однієї з мереж аптек Оксана Вільчинська.

Варто додати, що на всіх аптеках, що беруть участь у програмі, має бути наліпка «Доступні ліки». Наразі ці наклейки додруковуються, але вже скоро вони мають з’явитись на вітринах аптек.

На сьогодні на Львівщині є 1018 аптек, з яких третя частина подала заявки на участь у конкурсі. Тобто територіально область буде забезпечена потрібними аптеками. З переліком цих аптек можна ознайомитись за посиланням.

Окрім того, знайти аптеку-партнера програми «Доступні ліки» по всій Україні можна на Google-карті за посиланням.

Що робити, якщо в аптеці закінчились безкоштовні ліки?

  1. Пацієнт може зачекати, поки ліки надійдуть в аптеку.
  2. Пацієнт може звернутись в іншу аптеку.
  3. Пацієнт може обрати іншу торгову марку та доплатити різницю.

Як аптеки отримуватимуть від держави кошти за ці медикаменти?

Наразі ще жодна аптека коштів не отримувала, бо програма тільки починає діяти, але механізм прописаний досить скрупульозно.

«Впродовж місяця ми відпускаємо лікарські засоби за рецептами лікарів. Всі вони фіксуються в аптеці. Потім створюється єдиний реєстр відпущених ліків у аптеці і він подається в лікувальну установу для звірки (чи були такі рецепти виписані, і які ліки відпущені). Після цього вже йде процес відшкодування. Проте наразі ми на стадії першого проходження», – розповіла Оксана Вільчинська.

Аптека надає місцевим владам фінансовий звіт та документальне підтвердження продажу лікарських засобів, котрі підлягають відшкодуванню, та отримує повернення коштів з місцевих бюджетів протягом 5 робочих днів після подачі звітності.

ДОДАТОК–ПРИКЛАД

Коли програма тільки з’явилась, люди почали поширювати інформацію, що компенсація від держави за препарати мізерна і пацієнт має доплачувати значну суму. Проте в МОЗ це спростовують.  У програмі «Доступні ліки» беруть участь 157 торгових найменувань препаратів. Держава повністю компенсує вартість 23 препаратів. Найдешевший з них – «Фуросемід» – 8,12 грн. (українського виробництва), застосовується для зниження тиску. Найдорожчий – «Будесонід Інтелі» (іспанського виробництва) – 525,45 грн., від астми. Ці препарати можна отримати в аптеці за рецептом безкоштовно. За інші ліки з переліку пацієнт доплачує в середньому 10-30% вартості.

Наприклад, за «Бісопролол», що застосовується для лікування серцево-судинних захворювань, від вітчизняного виробника найменша доплата складає всього лише 38 копійок. Найбільша доплата за цей же препарат німецького виробництва – 25,74 гривні. При цьому людина має можливість обрати, адже до програми включений «Бісопросол» від дев’яти виробників.

Інший приклад – препарат для лікування астми «Будесонід» іспанського виробництва, що коштує 525,45 грн., людина отримає в аптеці безкоштовно. А за цей же препарат фінського виробництва, який коштує 605,77 грн., доплатить 80 грн., що складає 13% вартості препарату.

Як це працює?

Після візиту лікаря пацієнт отримав рецепт на лікарський засіб з діючою речовиною, для прикладу, «Бісопролол» 5 мг, 30 таблеток. В аптеці пацієнту пропонують декілька торгових марок, які містять МНН «Бісопролол». Пацієнт вирішує, яку торгову марку придбати: ТМ1, ТМ2, ТМ3, ін. Якщо, наприклад, ТМ2 – визначений, як лікарський засіб з найменшою вартістю, тоді пацієнт отримає його безкоштовно. А за ТМ3 пацієнту доведеться доплатити – фактично різницю між ціною ТМ1 та ТМ3.

Фото: МОЗ, ТСН, SinghVaidЧаРівне.інфо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *