Не проґавте шанс отримати до 20 мільйонів на природоохоронні заходи: стартував прийом заявок

|

Органам місцевого самоврядування Львівщини нагадують, що можна отримати фінансування від держави на природоохоронні заходи. Так, Мінприроди з січня розпочало прийом заявок від юридичних осіб на здійснення природоохоронних заходів у 2017 році. Про це в коментарі Львівському порталу повідомив голова з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської облради Андрій Білоус.

1

«В Україні існує Фонд охорони навколишнього середовища, кошти до якого надходять від сплати підприємствами екологічних податків, які своєю чергою можуть бути використані лише виключно на потреби охорони природи. І розподіляються вони так: 55% екологічного фонду лишається в обласному бюджеті, 25% – у бюджеті населеного пункту, 20% – у держави. Звідси і фінансуються природоохоронні заходи», – пояснив голова профільної комісії.

Він додав, що на рівні області ці заходи затверджують на сесії облради. «Те, що стосується обласного фонду, то перелік заходів, які фінансуватимуться з нього, затверджують на сесії облради. Так, до кінця року органи місцевого самоврядування подають запити, потім вони розглядаються на профільній комісії, згодом затверджуються на сесії, і фінансуються з обласного бюджету…», – зазначив Андрій Білоус.

Відповідно, заявки, які подаються до Міністерства екології та природних ресурсів, фінансуватимуться коштом держави. «Тут заявки приймає вже держава. Цю інформацію можуть взяти собі до уваги наші міські та сільські голови, щоб вони розраховували не лише на обласні кошти, але і на державні», – наголосив голова екологічної комісії.

Як зауважив Андрій Білоус, природоохоронні проблеми часто вирішуються завдяки співфінансуванню: «Якщо бачимо, що держава готова профінансувати будівництво очисних споруд у населеному пункті, то ми також готові дати якусь частку з обласного бюджету. Тобто, щось може дати сам населений пункт, щось – обласний, щось – державний, і спільними зусиллями вдається робити отакі інфраструктурні проекти».

Водночас він розповів скільки коштів можна отримати від держави на природоохоронні заходи.

«На обласному рівні намагаємося більш-менш рівномірно розподілити кошти по районах. Якщо максимальне фінансування одного запиту в нас було в розмірі 2-3 млн грн, то держава може дати 10-15-20 млн грн…», – зазначив він.

Окрім цього, Андрій Білоус розтлумачив, які проекти можуть розраховувати на державну підтримку:

«Є постанова Кабміну №1147, яка визначає перелік природоохоронних заходів, всього там близько 90 пунктів. Зокрема, це очищення річок; укріплення берегів; те, що стосується охорони тварин, лісів; вирішення проблеми сміття…

Отож, за державні кошти можна зробити якісь такі речі, які не під силу населеним пунктам. Це можуть бути великі очисні споруди, які, як правило, вже зношені, а деякі населені пункти і взагалі їх не мають.

Так, минулого року в обласному фонді в нас було три пріоритети: по-перше, це закупівля машин для вивезення сміття, насамперед для гірських районів, де цей бізнес є невигідним; по-друге, це захист територій від підтоплення та укріплення річок, по-третє, це очисні споруди. Загальна кількість коштів, які торік скерували на природоохоронні заходи, –  42 млн грн. Але держава може мати трішки інші пріоритети. Втім знаю точно, що вони велику увагу звертають на національні парки, але очисні споруди також мають велике значення».

Фото: Волинські новини

 

 

 

                              

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *