ОСТАННІ НОВИНИ

У п’ятницю нарешті можуть скасувати «мовний закон» Ківалова-Колесніченка

|

У п’ятницю, 13 січня, Конституційний Суд України проведе слухання щодо визнання неконституційним скандального «мовного закону» Ківалова-Колесніченка. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив нардеп Ігор Васюник, передає кореспондент Львівського порталу.

sud

«13 січня може стати історичним днем – Конституційний Суд України продовжить слухання і може винести рішення на подання 57 народних депутатів України (в т.ч. і за моїм підписом) щодо неконституційності ганебного «мовного закону» путінських прихвостнів Ківалова-Колесніченка. Так, він досі є чинним і це досі ганьба для України!», – повідомив депутат.

Також І. Васюник назвав кілька  причин, чому кожен, хто є свідомим українцем, має висловити вимогу визнання «мовного закону» таким, що суперечить Конституції України:

«1. ЗУ «Про засади державної мовної політики» (Ківалова-Колесніченка) мав єдину мету – надання російській мові статусу першої державної;
2. Цей антиукраїнський закон, начебто для «защиты русскоязычного населения», став приводом для збройного вторгнення Росії на територію України.
3. Майже три роки (!) постмайданівська влада, до якої належу і я, не спромоглись скасувати антидержавницький закон. 23 лютого 2014 р. ми проголосували ЗУ «Про визнання таким, що втратив чинність, ЗУ «Про засади державної мовної політики» – проте позитивного голосування виявилось замало…брак політичної волі став перепоною, щоб закон запрацював.
4. Конституційним Судом України до сьогодні керує Юрій Баулін, який заблокував розгляд конституційного подання народних депутатів по мовному закону ще два з половиною роки тому. До слова, сам Баулін вже давно за рішенням ВРУ мав бути звільнений за порушення присяги».

«Мушу визнати – проросійське, антиукраїнське лобі є і в парламенті, і у владі загалом. І враховучи те, що Конституційним Судом досі керує людина, яка зрадила судівську присягу на догоду режиму Януковича і вже цієї п’ятниці під його керівництвом може бути рішення щодо ганебного мовного закону – громадськість має публічно тиснути на ухвалення рішення щодо неконституційності закону Колесніченка-Ківалова»,- додав нардеп.

Нагадаємо, що закон «Про засади державної мовної політики» встановлює, що державною мовою є українська мова, але істотно розширює використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов не менше 10% від населення певного регіону, а в окремих випадках й менше 10%. Закон містить неоднозначне визначення терміну «рідна мова», трактуючи його таким чином: «рідна мова — перша мова, якою особа оволоділа в ранньому дитинстві».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *