ОСТАННІ НОВИНИ

Чемні і не дуже. Хто з нардепів у 2016 році грішив «кнопкодавстом» і прогулював сесії

|

Найбільш дисциплінованими нардепами у 2016 році виявилися представники фракції «Народного фронту», натомість найбільше прогульників – у «Відродженні». Про це свідчать дані, які зібрав громадський рух «Чесно», передає кореспондент Львівського порталу.

кнопкодави

Всі пленарні засідання відвідали лише 13 з 406 депутатів. Двоє за весь рік узагалі не з’явилися на роботі. Найбільше прогулює «Опоблок», «Воля народу» та «Відродження». Щоп’ятниці засідання прогулює кожен 4 нардеп. БПП має найбільшу кількість кнопкодавів. Рекордсменом року з порушення Конституції став Олександр Лівік. Парламент досі зволікає із системою «Рада-4». Якщо її запровадити, для прийняття законів пропрезидентській більшості без кнопкодавства забракне голосів.

Найбільш слухняними нардепи щодо відвідин Ради виявилися обранці із «Народного Фронту», найбільше прогульників – у «Відродженні».

Є такі нардепи, що взагалі не відвідували засідання парламенту. Зокрема, Сергій Клюєв, який перебуває у розшуку, та Андрій Білецький, який нещодавно очолив нову політичну партію «Національний корпус» і не відвідує Верховну Раду незалежно від ситуації на фронті.

Громадський рух ЧЕСНО намагався зв’язатися із нардепом Білецьким через помічника, однак на момент публікації нардеп, за словами помічника, був зайнятий. Він так і не зміг перетелефонувати.

Окрім них, за даними письмової реєстрації, у Верховній Раді не було ще Федора Негоя та Ярослава Москаленка — проте ці депутати виступали у сесійній залі, а отже, найімовірніше, просто недбало ставляться до процедури реєстрації.

Усі засідання Ради серед нардепів Львівщини відвідав спікер парламенту Андрій Парубій. Серед «кнопкодавів» відмітився Богдан Дубневич – він спокусився натиснути на кнопки колег тричі. Загалом на «кнопкодавство» підсіло у Раді найбільше депутатів із БПП «Солідарність», не роблять таких дій нардепи «Самопомочі» та ВО «Батьківщина».

Кожної пленарної п’ятниці парламентарі реалізують свою контрольну функцію — заслуховують звіти Уряду та задають питання міністрам, голосують за депутатські запити до Президента та заслуховують всі інші депутатські запити. Статистика показує, що ці свої посадові обов’язки чверть нардепів ігнорує.

Законотворці не передбачили самі для себе відповідальність за те, що не ходять на роботу. Відповідно відкликати їх навіть за 100% прогули неможливо. Єдине, чим можна покарати недоторканних, — це заробітна платня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *