ОСТАННІ НОВИНИ

У «Львівгазі» роз'яснили, як обліковуватимуть газ за будинковим лічильником

|

Станом на вересень 2016 року у Львівській області вже встановлено понад 250 будинкових лічильників газу. Це дозволило всього за чотири місяці облікувати блакитне паливо майже в 20 тис. мешканців регіону, які використовують газ лише для приготування їжі. Відтепер ці споживачі зможуть назавжди відійти від поняття «норма споживання» та оплачувати за реально використаний енергоресурс.

lvivgaz

На цей час споживачі, які мають встановлену лише газу плиту, оплачують за блакитне паливо згідно з затвердженою урядом «нормою споживання» газу. Вона становить 4,4 м. куб. на людину в місяць, а за відсутності гарячого водопостачання 7,1 м. куб. Тобто, якщо у квартирі проживає чотири особи, то їх місячний платіж сягає 120 чи 195 грн. відповідно.

Після встановлення будинкового лічильника система розрахунку буде виглядати наступним чином: лічильник фіксує обсяг спожитого газу в цілому будинку. Щомісяця дані приладу в автоматичному режимі надходять до газорозподільного підприємства. Загальний обсяг палива розподіляється на кожного зареєстрованого мешканця в будинку. На підставі саме цих обсягів постачальник газу формує рахунки та виставляє їх споживачам. Якщо в будинку є індивідуальні лічильники, то їх показання віднімають від показань будинкового. Відповідно нарахування на індивідуальний лічильник проводитиметься окремо.

«Кожен мешканець матиме змогу порівняти розрахунки і визначитись чи дійсно він бажає витрачати кошти ще на встановлення приладу обліку в квартирі. Якщо споживач побачить економічну доцільність в індивідуальному лічильнику, то він його завжди зможе встановити своїм коштом» – розповів технічний директор ПАТ «Львівгаз» Павло Сербан.

Щодо відповідальності за будинковий лічильник, то вона повністю покладається на газорозподільне підприємство. ПАТ «Львівгаз» буде проводити обслуговування приладу, періодичну повірку та зняття його показань. Водночас, споживачі чи балансоутримувач будинку, зможуть легко перевірити дані будинкового приладу та проконтролювати свої нарахування. Наприклад, під час зняття показань приладу спільно з представниками ПАТ «Львівгаз», або отримавши в компанії деталізовану роздруківку з даними лічильника, які передаються в автоматизованому режимі.

Водночас, споживачів, які перешкоджатимуть встановленню безкоштовних лічильників, та не встановлюють їх своїм коштом, законодавство зобов’язує переводити на граничні норми споживання. Після складання відповідного акту з представниками держрегулятора про відмову від лічильника,  місячне нарахування за газ для таких споживачів збільшиться удвічі. Натомість  із 2018 року газорозподільній компанії буде взагалі заборонено транспортувати їм природний газ.

Нагадаємо, що із вересня на граничні норми будуть переведені перші 1900 споживачів із 32 будинків, де вже оформлено акти з відмовою від будинкових лічильників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *