ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові записали драйвову пісню про війну, заспівану АТОшниками

|

П’ять бійців, які воювали у зоні проведення антитерористичної операції, записали драйвову композицію «Дорога на Схід», музику до якої написав львівський співак та композитор Павло Табаков у співавторстві з чернівецьким поетом Василем Фесюком. До кінця травня пісню у виконанні п’ятьох бійців, що пройшли війну, презентують на радіостанціях України. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

19

За словами П. Табакова, спершу він планував виконати пісню сам, однак у процесі створення композиції вирішив, що краще за нього її виконають самі воїни на студії звукозапису.

«За останні два роки я спілкувався з багатьма українськими бійцями, і більшість із них жалілися, що бракує драйвових українських пісень, які б там, в АТО, піднімали бойовий дух і додавали патріотизму. Надіюся пісня у виконанні хлопців, які пройшли війну, воювали у найгарячіших точках АТО, які зазирали в очі смерті та втрачали побратимів, буде почута на фронті», – розповідає співак.

20

Пісню «Дорога на схід» заспівали п’ятеро бійців, яких Павло Табаков та його друзі відшукали як серед військовослужбовців, що нині продовжують військову службу, так серед тих, хто вже демобілізувався.

22-річний десантник, боєць 80-ої аеромобільної бригади Андрій Шевчук, який після того, як воював в АТО, залишився в українській армії на контракті, закінчив музичне училище по класу кларнета. 38-річний артилерист, заступник командира мінометної батареї Тарас Гривул – професійний бандурист, є членом Національної спілки кобзарів України. 33-річний снайпер Богдан Ковальчин, який у звичному житті керує радіостанцією, після війни почав писати і записувати пісні. 34-річний Максим Перев’язко, який в АТО був командиром відділення 1-го добровольчого батальйону Національної гвардії України імені Героя України, генерала Сергія Кульчицького, рік виступав у зоні АТО з концертами, піднімаючи бойовий дух своїх побратимів. Та 50-річний сапер Петро Комендат, воював в зоні АТО у складі 14-ї танкової бригади, а після демобілізації підписав контракт і нині проходить підготовку у 184-ому Навчальному центрі. Чоловік співав усе життя: спершу – у школі-інтернаті, де виховувався, згодом – у оркестрах військових частин, де проходив військову службу. У зоні проведення Антитерористичної операції терноплянин Петро Комендат співав українські пісні як для своїх бойових побратимів, так і виступав у будинках культури для місцевих мешканців.

21

«Дуже несподівано для мене було взяти участь у такому проекті, адже ми з хлопцями змогли послужити нашій країні, армії не лише зі зброєю у руках, а й в такий незвичний спосіб – піснею. Пісня «Дорога на Схід» – справжня, я впевнений, що її зрозуміє кожен, хто воює нині на фронті», – зазначив контрактник 184-го Навчального центру Петро Комендат.

Цікаво, що із запису пісні «Дорога на схід» стартував масштабний соціально-мистецький проект «#ПісніВійни», метою якого є випуск компакт-диску з піснями, створеними або заспіваними українськими вояками, які пройшли АТО чи досі захищають Україну на Донбасі.

«Це наш, культурний, музичний фронт. Зараз ми на етапі пошуку україномовних пісень, народжених в АТО. Саме такі пісні є справжнім і найбільш чесним документом цієї війни… Пісні, створені тими, хто пройшов пекло війни на Донбасі, уже зараз треба ретельно збирати, записувати на професійній студії і максимально доносити як до тих, хто на фронті, так і до тих, хто на мирній території, – щоб зберегти нашу новітню історію», – зазначає ініціатор і координатор проекту Галина Гузьо.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *