ОСТАННІ НОВИНИ

Віталій Шабунін: «Ламаємо схему закупівлі ліків через прокладки»

|

Голова правління Центру протидії корупції, експерт антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ про корупційну схему закупівлі ліків через прокладки:

466

«Міжнародні організації, а з ними – тяжкохворі на гемофілію та онкологію діти – опинилися в пастці постачальників-прокладок, що виграли тендери на поставку ліків і вже місяць не підписують контракти.
Ліки вже давно відвантажені… Натомість, посередники мріють про повернення до старих схем – без міжнародних закупівельних компаній.
Сьогодні більшість із закуплених міжнародниками препаратів за програмами дитячої онкології та гемофілії лежать мертвим вантажем на складах виробників або вже на українській митниці.
За ними ніхто не поспішає, адже в МОЗ іде торг: дистриб’ютори, що роками отримували надприбутки за паперову роботу або перепакування препаратів, шантажують міжнародні організації і вимагають прибрати з контрактів державні підприємства МОЗ, що здійснюють розмитнення ліків.
Власне, саме за збереження цієї схеми і б’ються окремі українські дистриб’ютори – компанії з «групи Багрія» та ТОВ «Людмила Фарм». Саме вони до передачі закупівель ліків міжнародним організаціям вигравали по 96% тендерів кожна в своїй програмі… Не виключно, що саме з метою саботажу міжнародних закупівель ці фірми-прокладки сунулися на торги в цьому році і запропонували найкращу ціну.

Тепер дистриб’ютори під різними приводами затягують підписання контрактів, що остаточно знищують роками напрацьовану ними схему заробляння на рівному місці.
Виглядала вона так: замовник – МОЗ – оголошував тендер. Дистриб’ютори ліків корумпували чиновників в МОЗ і отримували зелене світло на тендері; далі – купували за НЕВІДОМОЮ ціною у виробників ліки, завозили їх в Україну, розмитнювали і, вже за ІНШОЮ, в рази більшою ціною продавали всередині країни, в тому числі – самому МОЗ на тендері.
Всім було вигідно – чиновники МОЗ отримували свою корупційну маржу, прокладки – надприбутки.
Із передачею закупівель ліків від чиновників міжнародним організаціям стабільна схема заробітку може бути знищена…
Поки дистрибютори не оприлюднять договори з виробниками, закупівельні ціни на ліки та інші умови (бонуси, безкоштовні упаковки препаратів) – тиск на міжнародні організації, МОЗ і антикорупціонерів – триватиме, бо це – боротьба за збереження надприбутків та вигідних для себе умов, а не рух в бік прозорості у веденні фармацевтичного бізнсу…
У процедурі закупівлі ліків міжнародними організаціями їм не лишилося місця! 
Тепер виробник привозить ліки до кордону України, а звідти їх розмитнює та забирає підпорядкована МОЗу державне підприємство, що працює в інтересах міжнародної закупівельної організації.
Міжнародна організація проводить тендер та обирає переможця-виробника, той сам привозить до кордонів країни ліки, МОЗ їх отримує, розмитнює і розвозить по своїх закладах. Тепер непотрібні прокладки, які перекладали папірці з одного столу на інший та «рішали» в МОЗі. Вони ж навіть поставок не робили – це все лягало на плечі виробників.
Компаніям прокладками більше немає місця на ринку державних закпівель, принаймні, допоки закупівлями ліків займаються міжнародники.
Тому контракти і досі не підписані, ліки – лежать на складах, а в лікарнях – лежать та помирають хворі діти…»

Детальніше читайте у блозі Віталія Шабуніна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *