ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині завелись «кредитні» шахраї

|

Львівські правоохоронці припинили функціонування розгалуженої мережі псевдо фінансових установ, яку зловмисники використовували для незаконного заволодіння коштами громадян під виглядом надання кредитів. Про це Львівському порталу повідомили у відділ комунікації ГУ Національної поліції у Львівській області.

гроші за кордоном

Як встановили правоохоронці, учасники злочинної групи, не маючи на меті здійснення підприємницької діяльності, організували шахрайську схему, за допомогою якої видурювали у людей гроші під виглядом внесення гарантійних коштів для отримання кредитів. Організаторами злочинного «бізнесу» були заступник директора та менеджер одного з київських ТзОВ, а сама діяльність провадилась у мережі орендованих офісів.

Зловмисники розміщали на інтернет-сайтах та у місцевих газетах рекламні оголошення, у яких пропонували мешканцям кредити на вигідних умовах. Бажаючі могли отримати кошти на ремонт приміщень, придбання побутової техніки, а також на розвиток власного бізнесу.

У одному з епізодів, який задокументували правоохоронці, шахраї уклали з клієнтами договір на отримання споживчого кредиту в сумі сорок тисяч гривень для розвитку бізнесу. За це клієнт сплатив шахраям так званий гарантійний внесок – дві тисячі гривень за надання інформаційно-консультаційних послуг.

Характерно, що договори укладались з порушенням практично усіх правил діловодства, а сам текст був викладений настільки неграмотно, що зрозуміти умови кредитування, способи нарахувань, здійснення платежів та обов’язки сторін було просто неможливо. Також клієнти не отримували жодних документів, які б підтверджували право ТзОВ займатись цим видом діяльності.

При цьому, укладаючи договори, наймані менеджери вміло справляли на клієнтів враження досвідчених фахівців, знайомих з усіма нюансами «бізнесу» та готовими виконати будь-які побажання клієнта. В усіх випадках, перш ніж отримати кредитні кошти, громадяни повинні були сплатити гарантійний внесок, розмір якого становив від двох до дев’яти тисяч гривень.

Під час досудового розслідування, проведеного у рамках кримінального провадження, відкритого за статтею «шахрайство», правоохоронці встановили, що зловмисники ошукали більше шести десятків громадян, видуривши у них більш ніж півмільйона гривень.

Організаторам «бізнесу» оголошено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 (шахрайство) КК України. Санкція статті передбачає покарання – від трьох до восьми років позбавлення волі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *