ОСТАННІ НОВИНИ

Наталя Вишневська: «Дельфіни мають жити в морі, а не розважати людей по декілька годин на добу»

|

Львівська зоозахисниця, координатор ГІ «Захист тварин у Львові»   про те,  як почувають себе морські тварини у дельфінарії та чи варто таким закладам взагалі існувати:

вишневська

«Я, як координатор зоозахисної компанії Національного екологічного центру і як зоозахисник, ставлюся негативно до такої діяльності, як  дельфінарій, тому що, по суті – це експлуатація тварин за гроші. Цим тваринам абсолютно неможливо в бетонних коробках створити природні умови. У всьому світі тенденція щодо закриття взагалі циркових закладів набуває дуже широких масштабів, не кажучи про те, що в деяких країнах дельфінів визнають розумовими тваринами, надають їм особливий статус. Наприклад, в Індії та інших країнах дельфінарії взагалі заборонені як такі.

Це тварина, яка живе в морській воді, яка пропливає за  добу декілька сотень кілометрів, яка, наприклад, не харчується мертвою рибою, якою її годують у дельфінаріях. Перебувати у такому обмеженому просторі для тварин – це знущання, тому що це не властиво їм. Можливо, це можна порівняти з ув’язненням людини  у тюрмі, але додати до цього ще певні обмеження, які для людини є природніми, а в місці ув’язнення можуть бути не природніми.  Тобто дельфіни мають жити в морі, а не  розважати людей  по декілька годин на добу. І питання експлуатації  – це окреме питання, яке теж треба піднімати, тому що у дельфінів там немає можливості на відпочинок. Окрім того,  дресирування тварин – це вже середньовіччя, яке має давним давно піти у минуле. Якщо ви хочете подивитися та поспостерігати за морськими ссавцями, у нас є можливість поїхати  до Чорного моря і провести там час – подивитись.  У крайньому випадку, це можуть бути дельфінарії на березі морів з морською водою.

Але у нашому випадку – це безумовно, створення реабілітаційних центрів для дельфінів, тому що рано чи пізно ці всі дельфінарії будуть закриватися. Тобто назад законодавство вже не буде йти щодо дозволів на існування таких сухопутних дельфінаріїв.  Просто треба людям пояснювати, що ми на цій планеті в рівних умовах живемо і всі маємо право на вільне життя. Дельфіни народилися в цьому світі не для того, щоб нас розважати під гучну музику і виконувати якісь абсолютно неприродні трюки на вимогу людини і її забаганку. Задовольнити своє бажання в розвазі можна багатьма іншими методами, а не тільки спостеріганням над тим, як хтось інший робить не те, що не природно для нього».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *