ОСТАННІ НОВИНИ

Топ-5 рецептів куті – головної страви Святвечора

|

Уже завтра, 6 січня, християни Східного обряду зберуться родинами за щедрими столами у Святвечір. Львівський портал вирішив ознайомити своїх читачів з п’ятіркою найпопулярніших рецептів основної страви вечора – куті.

кутя

Слово «кутя» походить від слова «покуття», бо саме перед образами на покутті традиційно раніше ставили кутю перед Святою вечерею. Дочекавшись першої надвечірньої зорі, всі сідали до столу, на якому, разом із кутею, мало бути дванадцять пісних страв. Тоді голова сім’ї зачерпував куті і йшов звертатися до мороза. Наступні порції відносив для худоби й на пасіку. Вважалося гарною прикметою, якщо в цей час на небосхилі видно багато зірок, тоді наступного року добре вестиметься усяка домашня птиця і буде врожай.

Традиційна кутя
Продукти:
пшениця шліфована – 2 склянки,
мак – 1 склянка,
родзинки – 200 г,
горіхи волоські – 200 г,
мед – 100 г.

Зерна очищеної від лушпиння пшениці добре промити та замочити на ніч у холодній воді. Зранку зливаємо воду, ще раз промиваємо пшеницю і ставимо варитись, заливши пшеницю гарячою водою (щоб лише покривала), періодично помішуємо на повільному вогні до готовності. Зерна пшениці повинні вийти розсипчасті та м’які.

Готову пшеничну кашу трохи остудити та з мішати з 1 ст. л. меду. Окремо в глибоких тарілках залити окропом на 30 хвилин мак і родзинки. Готовий мак процідити на марлю і перетерти в макітрі чи за допомогою блендера до появи макового молочка.

Злити воду з родзинок. Волоські горіхи підсмажуємо на сковороді.

Змішуємо разом пшеницю, горіхи, мак, родзинки та залишком меду. Якщо кутя вийде густою, то слід розбавити ії узваром а не водою.

Кутя «Панська»
Продукти:

500 г пшениці (або 2 склянки вже звареної, купленої на базарі),

150 г жовтих родзинок і 50 г кураги,

200 г волоських горіхів,

100 г мигдалю,

200 г маку

Добре промийте пшеницю і накрийте полотниною, відкладіть  на 12-16 годин, поки добре не набрякнуть паростки. Родзинки, порізані на шматочки, курагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у невеликій кількості не дуже гарячої води (можна окремо, а потім відцідити і змішати). Після цього додайте «пророщену» пшеницю у суміш волоських горіхів, мигдалю, родзинок і кураги. Мак залийте теплою водою і добре розітріть у мисці макогоном чи дерев`яною ложкою. Змішайте все з маком. Залийте теплою чистою водою. Додайте трохи меду або цукру – але небагато, бо і без цього правильна кутя вже повинна бути досить солодка від родзинок, так що не перестарайтеся з солодкістю і з кількістю меду.

Кутя з перловки замість пшениці
Продукти:

1 склянка перлової крупи,

1 неповна склянка маку,

півсклянки почищених волоських горіхів,

півсклянки ізюму,

мед і цукор за смаком

Перлову крупу промийте, залийте водою у співвідношенні 1 частина крупи на 3 частини води, додайте дрібку солі. Варіть на повільному вогні до готовності. Щоб не підгоріло, помішуйте, якщо треба – доливайте трохи води. Відкиньте на сито і охолодіть. Мак заваріть крутим окропом і поставте на слабкий вогонь і варіть доти, аж поки зернятка не будуть легко розтиратися між пальцями. Потім мак відкиньте на сито, добре відцідіть і перекрутіть через м’ясорубку. Можна навпаки – спочатку змолоти мак у кавомолці, а потім зварити. Мак перемішайте з готовою перловкою, додайте посічені ножем горіхи, промитий родзинки, мед і цукор за смаком. Перемішайте. Приправте мигдальним молочком або просто трохи розбавте кип’яченою водою чи узваром. А вже на Різдво можна подавати з вершками чи молоком.

Кутя з рису та варення
Продукти:

1 склянка рису,

цукор за смаком,

дрібка солі,

1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з червоного або жовтого варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці).

Рис переберіть, промийте, залийте водою, доведіть до кипіння. Відкиньте на сито, промийте під проточною холодною водою, знову покладіть у каструлю і варіть до готовності у великій кількості води. Знову відкиньте на сито й охолодіть. Високоякісні, дорожчі сорти довгого чи круглого розсипчастого рису промивати не треба.
З улюбленого варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно змішайте з рисом. Підлийте трохи сиропу, що залишився, або солодкої кип’яченої води, або мигдального молока. Волоські горіхи та варення з чорниць, ожини, чорної смородини до цього рецепту не підходять.

Кутя пшенична з мармеладом
Продукти:
пшениця – 2 ст.,
вода – 1 літр;
родзинки – 0,5 ст.,
волоські горіхи – 50 г,
мед – 100 г;
мармелад – 100 г.

Пшеничну крупу добре промити і висипати в киплячу воду. Варити на маленькому вогні, постійно помішуючи 15-20 хвилин. Коли пшенична каша загусне, закриваємо каструлю кришкою та ставимо на 30-40 хвилин у подушку, щоб повністю увібралася вода.
Родзинки промиваємо, заливаємо окропом і ставимо варитись на 5 хвилин. Проціджуємо через сито та обдаємо холодною водою.
В теплій каші розчиняємо мед, додаємо подрібнені горіхи та родзинки, перемішуємо.
Дрібно порізати мармелад та змішати з кутею. Частину мармеладу залиште для прикраси куті перед подачею на стіл.

Фото: procherk.info

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *