ОСТАННІ НОВИНИ

Україна звернулася до ЮНЕСКО, щоби врятувати унікальні пам’ятки в Криму

|

Мінкультури офіційно звернулося до штаб-квартири ЮНЕСКО з метою захисту пам’яток Криму. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі відомства.

pustynnikova12

«Міністерство культури разом з пам’яткоохороною громадськістю звертається до ЮНЕСКО з метою звернути увагу на руйнацію пам’яток в Криму. Ми скеровуємо відповідний лист до штаб-квартири ЮНЕСКО у Парижі з тим, аби ця інституція вкотре звернула увагу на неприпустимий стан збереження нерухомих пам’яток на території тимчасово окупованого Криму», — про це у своїй програмі на Українському радіо заявив Віце-прем’єр-міністр — Міністр культури В’ячеслав Кириленко, коментуючи повідомлення про руйнування одного з об’єктів Судацької фортеці.

Як стало відомо, в ніч з 16 на 17 листопада, внаслідок штормового вітру, сталося руйнування Безіменної башти №19 Судацької фортеці (м.Судак, АР Крим), внесеної до Попереднього списку Світового культурного надбання ЮНЕСКО.

«Вона була зруйнована очевидно від того, що уже півтора роки окупаційна влада не приділяє жодної уваги підтримці, реставрації пам’яток та протиаварійним роботам. В результаті цей об’єкт, який включено до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО зазнав ушкоджень, які не відомо, чи можна буде відновити, коли українська влада повернеться до Криму. Якщо буде іти так і надалі, то будуть великі проблеми, і щодо Херсонесу, і щодо інших фортець, які дісталися нам у спадок у великій кількості. Всю відповідальність за можливе пошкодження чи руйнацію пам’яток на території  Криму несе окупаційна російська влада,» — сказав Віце-прем’єр-міністр — Міністр культури.

До окупації Криму фахівцями Національного заповідника «Софія Київська» під час проведення щорічної перевірки технічного стану пам’яток у верхній частині стіни Безіменної башти №19 було зафіксовано появу вертикальної повздовжньої тріщини з розкриттям тіла мурування в поперечному напрямку, про що було складено відповідний акт. Заповідником планувалося у 2014 році здійснити відповідні реставраційно-ремонтні роботи. Однак, через анексію Криму ці роботи не були здійснені і стан споруди внаслідок вологої та холодної зими значно погіршився.

Так зване керівництво новоствореного музею ДБУ РК «Судацька фортеця» обмежилося лише констатацією факту аварійного стану об’єкта (Акт технічного стану від вересня 2014 р.). Протягом другої половини 2014 р. та всього 2015 року так зване керівництво музею не вважало за доцільне провести рятівні аварійно-реставраційні роботи на об’єкті.

Ситуація, що склалася, підкреслює неспроможність так званого керівництва «музею-заповідника «Судацька фортеця» та окупаційної влади Криму визначати пріоритети в роботі і свідчить про злочинну недбалість у питаннях охорони культурної спадщини.

Фото: tourlib.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *