ОСТАННІ НОВИНИ

Ринок праці подолав пік кризи, але зарплати працівникам піднімати не поспішають

|

Ринок праці почав показувати незначні позитивні зміни, які виражаються в зниженні конкуренції на робоче місце, скороченні терміну пошуку роботи та збільшенні кількості нових вакансій. Однак українські роботодавці не поспішають підвищувати заробітні плати, внаслідок чого співробітники все частіше почали відчувати фінансові труднощі. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

eHuOQkquTvc

Із травня цього року на ринку праці почалося незначне пожвавлення, яке виражається у щомісячному притоку нових вакансій. Це спричинило зниження конкуренції на робоче місце, скорочення терміну пошуку роботи і більш активний пошук співробітників кращих умов праці. Що це – вихід ринку праці з кризи? Швидше за все, подолання піку кризи. Про передчасність оптимістичних прогнозів щодо швидкого вирівнювання стану ринку праці говорять зарплатні тенденції.

Більшість роботодавців намагалися утримувати зарплати своїх співробітників на докризовому рівні. Щоправда, не обійшлося й без урізання заробітних плат. У другому півріччі 2014 року проіндексували виплати персоналу лише 6% роботодавців.

Перше півріччя 2015 року не показало поліпшень на ринку праці. Згідно з дослідженнями hh.ua, підвищення заробітних плат отримали трохи більше чверті «білих комірців». При цьому збільшення фінансових компенсацій було пов’язано з переходом на іншу посаду або з розширенням функціональних обов’язків. Трохи більше, ніж у минулому році, роботодавців проіндексували зарплати з урахуванням інфляції. Однак категорія таких компаній, як і раніше, вкрай мала – 9%.

Однак незначне підвищення зарплат чи утримання розміру окладу на докризовому рівні не рятує українців від фінансових труднощів. Знецінення національної валюти за останніх півтора року, підвищення цін і, як наслідок, зниження купівельної спроможності громадян призвели до того, що половині співробітників їх зарплати не встачає до отримання наступної. Вірто зазначити, що за останнє півріччя ситуація погіршилася. Ще шість місяців тому з такою ситуацією стикався лише кожен третій співробітник.

Тож, чи очікувати українцям підвищення заробітних плат й якщо так, то коли?

Друга половина минулого року показала більш динамічний перехід компаній від фіксованої зарплати до гнучкої системи оплати праці. Перше півріччя 2015 року підтримало цю тенденцію. Криза навчила український бізнес більш економно витрачати кошти й рахувати кожну копійку. Саме тому зарплату роботодавці прив’язують до показників ефективності співробітника та реального внеску до бізнес-результатів компанії.

 

У рідкісних випадках розрахунок окладу відбувається щомісяця. Більш часто роботодавці переглядають зарплати по закінченню звітного періоду – кварталу, півріччя й року. Таким чином, можна припустити, що за результатами поточного року роботодавці можуть перерахувати розмір фінансових виплат своїм співробітникам. Є надія, що ситуація зміниться на краще на початку 2016 року.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *