ОСТАННІ НОВИНИ

Львівських вояків, які мають йти на «дембель», знову відправляють в АТО, а відкупники далі гуляють

|

4255e415f75bd026647eaВійськових з 80-ої аеромобільної бригади, які щойно у п’ятницю повернулись додому після року війни, знову відправляють у зону АТО.

«До 14 числа нас мали демобілізувати, але сказали, що службу буде продовжено. Наразі невідомо на скільки. Нібито не набрали людей під час останньої хвилі мобілізації. Відповідно, бракує фахівців, які нас би поміняли. І виходить, що пацани, які мали йти на дембель, знову мають їхати в АТО і служити далі. Якщо прийдеться – поїдемо, але проблема у військкоматах, які не змогли понабирати людей. За «косарів» далі служитимуть ті, хто вже рік відслужив», – розповів «Погляду» військовий 80-ої аеромобільної бригади.

Тепер у хлопців безліч питань. Рік закінчується і виник ризик, що військові можуть повтрачати роботу чи ту ж зарплату, адже рік мобілізації вже минув.

Водночас, як розтлумачив «Погляду» керівник Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України Олександр Поронюк, військовим не варто турбуватись, що вони залишаться без роботи і зарплати.

«Верховна Рада прийняла рішення про продовження терміну мобілізації у ЗСУ з 12 до 18 місяців. Відповідно, для тих підприємців, які відправили своїх працівників до лав ЗСУ, стає в обов’язковому порядку виконання рішень українського законодавства. Якщо вони не будуть товаришувати з українським законодавством, то будуть товаришувати з українською прокуратурою», – запевнив Олександр Поронюк.
При цьому він наголошує, що хлопці, безумовно, заслуговують на відпочинок, на звільнення з лав ЗСУ, однак ситуація на сході не дає змоги розслаблятись, і тому військові керівники намагаються використовувати всі засоби для того, щоб підтримувати боєздатність підрозділів.

«Ні для кого не таємниця, що ситуація на сході потребує максимального зосередження зусиль, людських і матеріальних ресурсів для того, щоб ситуація була спокійною. На сьогодні є декілька форм і методів підтримання численності ЗС і інших військових формувань. Це так звані кадрові військовослужбовці, які служать у ЗС за контрактом. Це служба у резерві, яка була призабута, але яка форсованими темпами нарощується, коли вояки закріплені за частиною і у випадку необхідності прибувають у підрозділ, знають свою зброю, своїх командирів. І це мобілізація.

Зрозуміло, що військові керівники намагаються використовувати всі засоби для того, щоб підтримувати боєздатність підрозділів. Тому буде спілкування з особовим складом, роз’яснення ситуації і багато з тих людей будуть продовжувати службу у 80-ій бригаді, в тому числі в якості контрактників і в тому числі на службі в резерві. Скільки військових залишиться, хто поїде, не можу сказати – це службова таємниця», – зазначив Олександр Поронюк.

При цьому він так прокоментував думки, що воїнів знову відправляють в зону АТО через провал мобілізації: «Назріває проблема, яка потребуватиме втручання законодавців. Я неодноразово повторював: повинні бути правила поведінки для всіх однакові: хто живе у маєтках і хто живе у комунальних квартирах, хто знімає житло у Львові, а хто у районному центрі.

Має бути так, як у передових країнах світу, у тій самій Фінляндії, Німеччині, Польщі, де у випадку оголошення вищої ступені готовності, військовозобов’язані у термін прибувають у військові частини і знають, чим займаються. У разі неприбуття, вони позбавляються соціальних гарантій», – підсумував Олександр Поронюк.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *