ОСТАННІ НОВИНИ

Копія чудотворної ікони Матері Божої буде у Львові до 5 липня

|

У неділю, 28 червня, до Львова привезли копію чудотворної ікони Матері Божої Неустанної Помочі. Про це Львівському порталу повідомила прес-служба Львівської облдержадміністрації.

Дослідники вважають, що оригінальну ікону створили ще в ХІІІ столітті у Константинополі за взірцем стародавнього легендарного образу Богоматері Одигітрії (Провідниці), що написав євангеліст Лука. Із 1866 року вона перебуває у храмі св. Альфонса в Римі, при Генеральному Домі Отців Чину Найсвятішого Ізбавителя (ЧНІ, редемптористів). Нині саме її вважають найбільш чудотворною іконою Пресвятої Богородиці, оскільки зафіксовані численні випадки зцілень.

ikona

Оригінал ікони невеликого розміру: 52 на 41 см, її написано на кипарисовій дошці фарбами, розведеними в оливі.

Особливість копії, що прибула до Львова, в тому, що створено її з нагоди 150-ліття дарування ікони редемптористам. Лише минулого тижня її освятив, приклавши до оригіналу, особисто Папа Франциск.

Особливим є і призначення ікони – паломництво містами України та храмами різних конфесій задля єднання віруючих.

Львів обрали вихідною точкою паломництва, оскільки саме тут розташований осідок української провінції Чину Найсвятішого Ізбавителя.

Подорож ікони містом розпочалася 28 червня з найбільшого храму отців-редемтористів у Львові – церкви св. влкмч. Йосафата на вул. Замарстинівській.

У неділю ввечері процесія перенесла святиню до одного з найдавніших храмів Львова – колишнього костелу Марії Сніжної середньовічної німецької громади міста, а нині однойменного з іконою храму, що також перебуває під опікою оо. ЧНІ.

Вибір початку паломництва саме у ці дні теж невипадковий – у східній католицькій  традиції Матір Божу Неустанної Помочі вшановують у третю неділю після свята Зіслання Святого Духа (що припала цього року на 28 червня), у римо-католиків, натомість, це свято відзначають завжди 27 червня.

На вході до храму молебень відслужив владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський (владика також належить до згромадження редемптористів) у супроводі духівництва УГКЦ та співу чоловічої хорової капели “Дударик”. Відтак молитви коло ікони виголосили присутні священики Вірменської апостольської, Римо-католицької та Українських православних Церков.

Після служби ікону внесли до храму та вмістили на тетраподі. Одразу ж по цьому кількатисячна громада вірних розпочала вшанування святині молитовним чуванням.

У Львові ікона перебуватиме до 5 липня, відвідати її можна буде у храмах різних конфесій.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *