ОСТАННІ НОВИНИ

Парламентська комісія зацікавилась тими, хто перешкоджає розслідуванню злочинів Майдану

|

В Раді зареєстрована Постанова щодо створення ТСК про перешкоджання вищими посадовими особами розслідування злочинів на Майдані. Про це повідомив народний депутат України з фракції «Блок Петра Порошенка» Дмитро Добродомов, який є один із співавторів Постанови «Про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань перевірки фактів, викладених у Звіті Міжнародної дорадчої групи при Раді Європи від 31 березня 2015 року, що свідчать про перешкоджання вищими посадовими особами об’єктивному та неупередженому розслідуванню злочинів, які були вчинені проти життя, здоров’я та особистої недоторканості людини під час мирних акцій протестів у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року» реєстр номер 2058а. про це Львівському порталу повідомили у прес-службі нардепа.

За словами  депутата, минуло більше  року, проте ні Міністерство внутрішніх справ України, ні Генеральна прокуратура України не спромоглися провести об’єктивне та повне розслідування зазначених подій і знайти винних у масових порушеннях прав осіб, які відбувалися з листопада 2013 – лютий 2014 року.

«31 березня 2015 року Міжнародна дорадча група, створена при Раді Європи, опублікувала звіт щодо подій на Майдані. За її висновками українська правоохоронна система не здійснила необхідних дій для розслідування подій на Майдані, а подекуди прямо перешкоджала розслідуванню. Міжнародна дорадча група окремо відзначила, що Генеральна прокуратура України та Міністерство внутрішніх справ України створювало системні перешкоди для розслідування цих подій», – сказав Дмитро Добродомов.

Він зазначив, що представники потерпілих, потерпілі, неурядові організації власними силами після тривалого без результативного очікування на притягнення винних до кримінальної відповідальності почали проводити розслідування вчинених злочинів та виявили непоодинокі випадки вчинення злочинів самими слідчими, прокурорами, суддями під час проведення слідчих дій та ухвалення рішень.

«На переконання представників потерпілих, одним із системних недоліків проведення розслідування є неналежна організація самого процесу розслідування кримінальних проваджень, які були відкриті за фактами вчинення  правопорушень проти життя і здоров’я людей під час мирних акцій протесту, які відбувалися з листопада 2013 – лютий 2014 року», – заявив депутат.

Він наголошує, що головна мета зареєстрованої Постанови про створення ТСК про перешкоджання вищими посадовими особами розслідування злочинів Майдану дослідити обставини, що містяться у звіті Міжнародної дорадчої групи при Раді Європи, у матеріалах кримінальних проваджень та у звітах громадських організацій.

«Тимчасова слідча комісія ставить собі за мету оприлюднення таких фактів та вжиття всіх передбачених законом заходів для притягнення винних осіб до відповідальності, що дозволить провести повне і всебічне розслідування резонансного питання, що становить значний суспільний інтерес», – додав Добродомов.

Даною Постаною пропонується увійти до складу ТСК народним депутатам: Дмитру Добродомову, Мустафі Наєму, Валерію Пацкану (фракція БПП), Ігору Луценку (Батьківщина), Олені Сотник, Єгору Соболєву (Самопоміч), Леоніду Ємцю (Народний фронт), Дмитру Ліньку (Радикальна партія Олега Ляшка), Юрію Дерев’янку (позафракційний), Юрію Мірошниченку(«Опозиційний блок»).

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *