ОСТАННІ НОВИНИ

Україну визнали однією з найгірших для роботи журналістів

|

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» визнала Україну, де в нинішньому році було зафіксовано 120 нападів на представників ЗМІ, одним з найгірших місць для роботи журналістів. Про це пише в сьогоднішньому випуску видання «Комерсант-Україна».

За попередніми даними, цього року у світі був убитий 71 журналіст (у 2012 -му – 88 осіб), 36 блогерів та громадських діячів, 3 медіа-асистенти. Найбільше загиблих у Сирії – 10 журналістів і 35 блогерів.

Також збільшився рівень фізичної агресії відносно журналістів. Так, загрозам або фізичним нападам піддалися 2160 працівників ЗМІ (у 2012 -му – 1981 ), 87 журналістів були викрадені (у 2012 -му – 38), 77 – були змушені покинути свою країну. Крім того, 826 журналістів були затримані співробітниками правоохоронних органів, 178 з них зараз перебувають у в’язниці.

В Україні в 2012 році на журналістів було скоєно 80 нападів, а в 2013 -му – вже 120. За даними «Репортерів», в 2013 році Україна була найгіршим місцем в Європі для роботи представників ЗМІ. Правозахисники вважають, що, «на відміну від Росії та Білорусі, де існує цензура та юридичні способи тиску на журналістів – в Україні практикують фізичне насильство». «Починаючи з кінця листопада, збільшилася кількість нападів, особливо в Києві, коли туди привезли багато «тітушок». Вони нападали на журналістів і фотокореспондентів, які намагалися їх знімати. За 11 місяців 2013 було зафіксовано 83 випадки, а після подій на вулиці Банковій 1 грудня їх кількість зросла до 120», – пояснила Оксана Романюк,  представник «Репортерів без кордонів» в Україні.

У свою чергу в МВС міжнародну статистику вважають «завищеною». «Громадські організації беруть ці дані з інтернету, соціальних мереж, тому вони не завжди об’єктивні. Нам кажуть, що журналіст був побитий, а сам журналіст і заяву в міліцію не подавав, іноді там і склад злочину відсутній», – заявив начальник управління зв’язків з громадськістю МВС Сергій Бурлаков.

Як повідомляли «Коментарі», під час протестних акцій у Києві постраждали близько 40 українських та іноземних журналістів. Причому більшість з постраждалих побиті співробітниками «Беркуту».

Фото: Максим Кудимець 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *