ОСТАННІ НОВИНИ

Студентів, які спеціалізуються на міжнародній інформації, беруть на роботу з 4 курсу

|

Випускників вищих навчальних закладів, які вивчають спеціальність «міжнародна інформація» починають забирати на роботу вже з 4 курсу.

Про це сьогодні, 25 жовтня, ішлося під час ІІ Всеукраїнської наукової конференції «Україна в системі глобального інформаційного обміну», яка триватиме два дні у Національному університеті «Львівська Політехніка», інформує прес-служба університету.

В.о. завідувача кафедри міжнародної інформації НУ ЛП Василь Гулай розповів, що подібні конференції відбуваються щороку, в межах кафедр міжнародної інформації, які є в Україні. Вперше схожий захід у Львові організовували позаминулого року.

Василь Гулай зазначив, що цьогоріч до участі запрошені провідні викладачі та науковці з міжнародних відносин Київського національного університету, Харківського національного університету та інших навчальних закладів, де є такі кафедри. Як зазначив викладач, на конференцію завітали не лише гості з різних вишів України, але й випускники, які прагнуть поділитись своїм досвідом зі студентами. В програмі заходу проведення веб-конференції на секційних засіданнях та  зустріч з випускниками, які можуть розповісти про перспективи працевлаштування.

«Мета нашої конференції — дослідження актуальних проблем міжнародної інформації як нової галузі, яка включає в себе використання технологій для аналізу міжнародних відносин. Другий аспект — це обмін досвідом у підготовці фахівців», — розповів Василь Гулай. Він також повідомив, що цьогоріч кафедра святкує десятиріччя. «За час існування кафедри ми змогли розробити успішні програми для студентів і зараз здійснюємо підготовку відповідно до потреб ринку, щоб випускники могли знайти собі гідне місце… Ми також присвятили цю конференцію п`ятиріччю першого випуску наших студентів», — додав викладач. 

Одна з гостей конференції, професор кафедри  міжнародної інформації Інституту міжнародних відносин КНУ Євгенія Макаренко розповіла, що вони започаткували цю спеціальність у 1993 році. «Перший випуск був у 1998. На сьогодні 21 університет має спеціальність «міжнародна інформація», —  пояснила професор та додала, що її кафедра вже давно підтримує зв`язки з Львівською політехнікою: «Коли до нас звернулись з Політехніки, ми їх підтримали… Цього разу ми тут, щоб привітати їх, адже це 5-річччя першого випуску. Вже є когорта людей, на яку можна покладатись і які працюють».

Професор Макаренко розповіла, що напрям «міжнародна інформація» є зовсім новим  і фактично був ухвалений Кабміном в 2010 році. «Раніше ми знаходились у сфері міжнародних відносин. Оскільки ця сфера на сьогодні є пріоритетною для багатьох зовнішньополітичних відомств, то змінились умови, технології і з`явилось дуже багато таких форм діяльності, які потребують підготовки нових фахівців. Традиційна дипломатія послуговувалась аналітикою. Сьогодні треба додати новітні форми, які виникають в інших державах».  Гостя конференції водночас відзначила важливість мережі Інтернет та методів дипломатії, пов`язаних з нею.

Євгенія Макаренко розповіла, що їхня спеціальність є дуже популярною та перспективною, а у випускників немає проблем з працевлаштуванням. «У нас є чотири спеціалізації. Проте фахівців, яких готуємо ми, занадто мало, щоб забезпечити весь ринок… Добре, що у всіх регіонах країни відкриті такі кафедри. Де є наші національні інтереси, потрібні такі спеціалісти».

Як було сказано під час конференції, нова інформаційна реальність передбачає знання про іміджування та брендінг держави на міжнародному рівні, лоббі-діяльність, а також диктує необхідність знати про такі явища у міжнародній інформаційній сфері як маніпулювання громадською думкою, існування викривленої інформаційної реальності, передачу спотвореної інформації, які у офіційних відносинах ніхто не забороняв .

Загалом, українська наукова школа у сфері міжнародних інформаційних відносинах почала формуватися 2000 року. Вже на сьогодні захищено 54 дисертації, а працевлаштування випускників з спеціальності «міжнародна інформація» є стовідсотковим.

Це підтвердила Віталія Куманська, випускниця 2011 року кафедри міжнародної інформації Політехніки, яку запросили до участі у конференції. Вікторія розповіла, що ВНЗ дав їй хорошу базу для теперішньої роботи. Вона також зазначила, що під час заходу планує дізнатися, що нового досліджують студенти та як росте кафедра.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *