ОСТАННІ НОВИНИ

Затяжна зима не залишить українців без овочів

|

У нинішньому році експерти очікують непоганого врожаю і озимих, і ярових культур.

Як передає кореспондент «Коментарів», про це повідомила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко.

Вона пояснила, що зима цього року виявилася затяжною, але не холодною – середня температура зимового періоду взагалі була вище норми. «Озимі культури нас турбувати не повинні: вони в чудовому стані, вдало перезимували, – зазначила Адаменко. – Певний неспокій викликають західні і північні області, де після танення снігу посіви деякий час проведуть під водою. Але тут наслідки будуть залежати від того, наскільки тривалим буде це перебування».

За її словами, 5 днів під водою посіви переживуть без наслідків. А от термін більш ніж 10 днів може призвести до втрат. Однак це будуть локальні явища. «Ми залишаємо свій прогноз щодо пересівання не більш ніж 10%», – підкреслила Адаменко.

Що стосується «борщового набору», овочів, то терміни їх посадки ще не настали, тому і в цьому випадку турбуватися не варто. Втім, у центральних і північних областях посів цих культур може затриматися, оскільки очікується ще одна хвиля похолодання – 7-14 квітня.

Що стосується фруктових дерев, то тут частину врожаю буде втрачено. В першу чергу, це стосується південного берега Криму: весна там почалася в кінці січня, рано зацвіли персики, абрикоси, алича та інші дерева. Однак подальше зниження температури до -2 – 4 °С пошкодило плодові бруньки, і в певній мірі фруктовий урожай втрачено. У степових районах Криму ситуація краща: втрати складуть від 10-30%. В інших же областях весняне похолодання пройшло без наслідків.

За словами Адаменко, не варто хвилюватися і за посівну кампанію, оскільки ситуація з визрівання грунту для ведення весняно-польових робіт близька до середньостатистичної. «Масова сівба ранніх ярих зернових в центральних і східних частинах країни може відбутися 10-12 квітня», – зазначила Адаменко.

Найскладніша ситуація в північних і західних областях, де товща снігу в деяких місцях досягає 40 і більше сантиметрів. А оскільки різкого потепління не передбачається, то танення снігу буде проходити повільно, причому вода не йтиме в грунт. «Верхні шари вже перезволожені, що не дасть можливості почати масові польові роботи, і їх терміни можуть відтягнутися до 20-25 квітня», – каже Адаменко.

При цьому вона зазначила, що ситуація, що склалася, навіть має свої плюси: у грунтах накопичився великий запас вологи, що навіть в умовах нестачі опадів дозволить посівам нормально розвиватися протягом 3-4 місяців.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *